JUSTIȚIE

Militarul român care a tâlhărit o femeie în plină stradă ,in Suceava, condamnat la 4 ani de inchisoare

Tribunalul Suceava a decis astazi, condamnarea lui GRIGORAŞ CONSTANTIN PAVEL, pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificată la pedeapsa de 4 (patru) ani închisoare. In acelasi dosar a mai fost condamnat SĂCĂLEANU MARIAN, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la tâlhărie calificată,

În baza art. 114 alin. 2 lit. b Cod penal raportat la art. 125 alin. 2 teza I Cod penal ia faţă de minorul VENTILĂ BENONE DANIEL pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificată, prev. de art. 233 Cod penal rap. la art. 234 alin. 1 lit. c Cod penal, cu aplic. art. 113 Cod penal şi art. 77 lit. a Cod penal, cu aplic. art. 396 alin. 10 Cod procedură penală măsura educativă a internării într-un centru de detenţie pe o durată de 3 (trei) ani şi 6 (şase) luni.

În temeiul art. 399 alin. 1 Cod procedură penală, instanta  menţine măsura preventivă vizând controlul judiciar dispus prin ordonanţa nr. 405/P/2021 din data de 20.12.2021 a Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, faţă de V.D. , ultima verificare a legalităţii şi temeiniciei acesteia având loc la data de 07.04.2022 în cadrul dosarului 32/86/2022/a3 al Tribunalului Suceava.

În baza art. 19 şi art.25 alin. 1 Cod procedură penală, art.404 alin.1 Cod procedură penală şi art.1349, 1357 Cod civil, admite acţiunea civilă formulată de persoana vătămată Andrei Luminiţa Rodica şi obligă inculpaţii în solidar, să-i plătească acesteia suma de 2000 lei şi 500 lire (la cursul BNR din data 30.11.2021), reprezentând prejudiciul material ce i-a fost cauzat în urma săvârşirii infracţiunii. Dispune restituirea, la data rămânerii definitive a hotărârii, către persoana vătămată Andrei Luminiţa Rodica a bunului sustras de la aceasta, respectiv a unei genţi de damă de culoare maro, din piele sintetică, aflat la Camera de Corpuri Delicte din cadrul Tribunalului Suceava.

În baza art. 274 alin. 1 şi 2 Cod procedură penală, obligă inculpatul Grigoraş Constantin Pavel să plătească statului suma de 545,38 lei cu titlu de cheltuieli judiciare, din care suma de 145,38 lei din cursul urmăririi penale şi 400 din cursul judecăţii. În baza art. 274 alin. 1 ŞI 2 Cod procedură penală, obligă inculpatul Sâcăleanu Marian să plătească statului suma de 545,38 lei cu titlu de cheltuieli judiciare, din care suma de 145,38 lei din cursul urmăririi penale şi 400 din cursul judecăţii. În baza art. 274 alin. 1 şi 2 Cod procedură penală, obligă minorul V.B. D.  să plătească statului suma de 540,89 lei cu titlu de cheltuieli judiciare, din care suma de 140,89 lei din cursul urmăririi penale şi 400 din cursul judecăţii.

Un militar român plătit de stat să apere cetățenii a trecut de partea cealaltă a baricadei. Astfel, procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași au cerut judecatorilor arestarea soldatului angajat al Ministerului Apărării, Marian Săcăleanu care, in data de 30 noiembrie 2021 si-a pus o mască pe față si a participat la tâlhărirea unei femei (vezi aici). Trei persoane au participat la savarsirea acestei talharii. Este vorba despre un minor pe nume B. D. Ventilă, soldatul Marian Săcăleanu și un prieten de-al lor pe nume Pavel Constantin Grigoraș. Incidentul s-a petrecut pe strada Cuza Vodă din municipiul Suceava. Minorul B.D. Ventilă a trecut pe langa femeie si i-a smuls geanta din piele ecologica maro in care avea documentele, 500 lire sterline si 577 lei. Soldatul Marian Săcăleanu avea si el o mască pe față si a ținut de ‘’șase’’. ‘’Inculpatul avea la rândul sau mască pe față cu purta gluga hanoracului trasa pe cap și a supravegheat indeaproape zona comiterii faptei oferiandui-i sprijin moral prin prezența sa’’, se arata într-un comunicat al Parchetului Militar. Cei doi au fost ajutați de Pavel Constantin Grigoraș care a fost șoferul operațiunii. Acesta a asteptat in masina sa-i transporte pe cei doi dupa talhărirea femeii. Procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași au cerut la Tribunalul Bacău arestarea lui Săcăleanu și a lui Pavel Constantin Grigoras.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea la dispoziţia părţilor şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 06 mai 202