RELIGIEULTIMA ORĂ

Mii de credincioși așteptați la hramul Mănăstirii ,,Nașterii Maicii Domnului,, din Marginea

Duminică, 8 septembrie 20, obștea de monahii a Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea suceaveană Marginea își sărbătorește  hramul.  Sfânta Liturghie va fi oficiată de înalți ierarhi alături de un impresionant sobor de preoți și diaconi. Slujba arhierească va avea  loc în altarul de vară a așezământului monahal.Mii de credincioși așteptați la hramul complexului monahal.

Sărbătoarea de la Marginea se va incheia cu o agapă, oferită de obştea monahală tuturor închinătorilor.

Cum s-a înfiinţat mănăstirea

Începuturile Mănăstirii Marginea s-au datorat dorinţei unei familii de creştini din Marginea – Constantin şi Elena Mihalescu – care, neavând copii, s-au gândit că ar fi bine şi plăcut Domnului să se construiască un locaş de închinare pe pământul pe care îl aveau. În toamna anului 1993, ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a sfinţit locul pentru o biserică închinată Maicii Domnului. La începutul anului 1995 este numit ca egumen al schitului protosinghelul Gherontie Bodnar, care, împreună cu credincioşii evlavioşi din Marginea, a construit o biserică din lemn, fiind sfinţită în toamna anului 1995. Din nefericire, după 6 ani, în iulie 2001, într-o duminică după-amiază, biserica din lemn a ars în întregime, rămânând doar temelia. După alţi 4 ani, în toamna anului 2005, două familii ale gospodarilor Gheorghe Lazăr şi Ionel Balan s-au hotărât să construiască o nouă biserică, de data aceasta din cărămidă. În aprilie 2011, protosinghelul Gherontie a trecut la cele veşnice şi schitul a rămas fără vieţuitori.

În luna octombrie a aceluiaşi an, cu binecuvântarea ÎPS arhiepiscop Pimen, Schitul Marginea se transformă în schit de călugăriţe, fiind pus sub oblăduirea duhovnicească a părintelui arhimandrit Nectarie Clinci, stareţul Mănăstirii Sihăstria Putnei. La 21 noiembrie 2011, de praznicul Intrării Maicii Domnului în Biserică, are loc instalarea primei stareţe a schitului, monahia Gabriela Ilioi, venită de la Mănăstirea Suceviţa. În anii care au urmat, obştea s-a înmulţit, lucrările la biserică au continuat prin consolidări exterioare, schimbarea acoperişului, a catapetesmei şi a pardoselii şi, în final, prin pictarea interiorului de către pictorul Costel Olarean. În paralel s-au renovat corpurile de chilii şi trapeza cea nouă, s-a amenajat curtea interioară şi s-au săvârşit alte lucrări de trebuinţă unui aşezământ monahal. Toate acestea au fost binecuvântate cu slujba de târnosire a bisericii, care a fost săvârşită la 18 august 2019 de ÎPS Serafim, mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, PS Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, şi PS Atanasie de Bogdania, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

. Locul de amplasament pentru locaşul monahal a fost sfinţit în 1993, iar în perioada 1994-1996 s-a ridicat şi biserica mare, cu hramul Naşterea Maicii Domnului. Deoarece obştea format din 18 monahii avea nevoie şi de un Paraclis de iarnă, s-au demarat lucrări în acest sens in aprilie 2014, acestea fiind definitivate prin slujba de sfințire din 16 noiembrie 2014. Alături de corpul de chilii, de magazinul de obiecte bisericeşti și de lumânărar, Paraclisul de iarnă, închinat Sfintei Ecaterina, împlineşte armonios ansamblul mănăstirii de maici de la Marginea.