„Nu intrăm în grevă pentru că nu ne pasă de copii. Intrăm în grevă tocmai pentru că ne pasă! Doar când meseria de profesor va fi bine plătită, vor veni la catedră cei mai buni absolvenți ai facultăților ca să facă ore așa cum ne dorim cu toții”, susține, într-un mesaj pe Facebook, profesoara de Limba și literatura română Lidia Mîrzac. De luni, 22 mai, pe termen nedefinit, peste 200.000 de profesori și angajați din școli sunt în cea mai amplă grevă din noiembrie 2005 încoace.
Într-o poziție de susținere a grevei generale începută luni, 22 mai, de peste 150.000 de profesori și 70.000 de alți angajați din grădinițele, școlile și liceele din România, profesoara de la Colegiul Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc le explică elevilor săi și părinților acestora că, deși iubește meseria de profesor și că anul viitor iese la pensie, deci probabil nu va prinde măririle de salariu cerute de sindicate și discutate cu Guvernul, ea intră în grevă generală. „Prin greva asta cerem, de fapt, să se recunoască importanța acestei meserii”, scrie Lidia Mîrzac.
„Eu sunt bătrână, sunt la o aruncătură de băț de pensie și, dacă vom câștiga ceva prin grevă, probabil, până se pune în lege, nu mai apuc. Dar aici nu e vorba de mine! E vorba de meseria asta pe care o iubesc atât și care mi se pare nu numai cea mai frumoasă din lume, dar, dacă o faci așa cum trebuie, este și cea mai grea, și cea mai solicitantă, și cea mai importantă, pentru că nu există nicio altă meserie fără cea de profesor”, argumentează profesoara.
În anul 2020, la prima generație de elevi care au dat examene naționale în pandemie, profesoara Lidia Mîrzac a avut 73 de absolvenți de clasa a XII-a înscriși la Bacalaureat, la liceul tehnic la care predă. 71 au promovat examenul. A fost felicitată de Ministrul Educației de la acea vreme, Monica Anisie, iar într-un interviu pentru Edupedu.ro spune că „o oră de română, de matematică, de biologie, dacă nu te învață nimic despre tine și despre viața ta, e doar o oră pierdută”. Elevii trebuie să aștepte cu interes următoarea oră, ca sultanul care așteaptă o nouă poveste a Șeherezadei, consideră aceasta.
Redăm mesajul integral al profesoarei:
”Dragi părinți și dragii mei elevi,
Toți cei care mă cunosc știu că cel mai mult în lumea asta îmi place să fiu profesoară, să intru în clasă, de unde primesc energia și tinerețea copiilor, iar eu le dau, la schimb, din ceea ce știu și din dragostea mea, pentru că știți că vă iubesc, chiar dacă mereu vă cicălesc și să vă bat la cap! 🙂 Deci, ce vreau să înțelegeți este că, în ciuda acestui fapt, eu de mâine intru în grevă și împreună cu mine intră și alți profesori din școală. Nu intrăm în grevă pentru că nu ne pasă de copii. Intrăm în grevă tocmai pentru că ne pasă! Doar când meseria de profesor va fi bine plătită, vor veni la catedră cei mai buni absolvenți ai facultăților ca să facă ore așa cum ne dorim cu toții.
Eu sunt bătrână, sunt la o aruncătură de băț de pensie și, dacă vom câștiga ceva prin grevă, probabil, până se pune în lege, nu mai apuc. Dar aici nu e vorba de mine! E vorba de meseria asta pe care o iubesc atât și care mi se pare nu numai cea mai frumoasă din lume, dar, dacă o faci așa cum trebuie, este și cea mai grea, și cea mai solicitantă, și cea mai importantă, pentru că nu există nicio altă meserie fără cea de profesor. Judecătorii, doctorii, inginerii sunt făcuți de profesori și dacă profesorii nu sunt buni, nimic nu va fi bun! Până când salariul nu va fi motivant, la catedră nu vor veni decât cei care nu își găsesc loc în altă parte, deci cei mai slabi! Prin greva asta cerem, de fapt, să se recunoască importanța acestei meserii.
Pe de altă parte, sunt și profesori care nu fac grevă; ei vor fi la școală și vor face orele și vor avea grijă de copii. Vă îmbrățișez și vă rog să ne susțineți sau, cel puțin, să încercați să nu intrați în jocul manipulatorilor care spun că nu ne pasă de elevi! Ne pasă mai mult decât le pasă lor! Voi știți ca mie îmi pasă și vă asigur că și celorlalți profesori greviști le pasă!
P.S. Când vom reveni la școală, vom vorbi despre dreptul nostru (al meu și al vostru) de a protesta și de a obliga guvernele să respecte legile țării. Pentru că protestul ăsta e despre obligația guvernelor de a respecta legea!”.
sursa:edupedu.ro