ACTUALITATELOCAL

Material lemnos confiscat si sanctiuni aplicate de politisti in cadrul actiunii SCUTUL PADURII

La data de 16.06.2022, în baza datelor şi informaţiilor deţinute în cadrul Planului Comun de Acţiune “Scutul Pădurii” polițiști din cadrul I.P.J. Suceava – Serviciul Ordine Publică – Biroul Protectia Fondului Forestier si Piscicol împreună cu lucrători din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, au efectuat un control pe linia respectării prevederilor legale privind achiziţia, debitarea şi comercializarea materialelor lemnoase la o societate de profil din loc. Voitinel, jud. Suceava.

În urma efectuării balanței dintre stocurile scriptice raportate in SUMAL 2.0 și stocurile faptice de material lemnos inventariate in depozitul societății, s-a constatat faptul că operatorul economic deține în depozitul societății cantitatea totală de 21,93 mc material lemnos (cherestea răsinoase, lemn foc fag si frasin si lemn lucru anin) fără documente de proveniență legală. De asemenea, s-a constatat faptul că operatorul economic nu deține in depozitul societății cantitatea totală de 11,23 mc material lemnos (lemn de foc răsinoase si paltin).

Totodată, s-a constatat faptul că operatorul economic nu a împrejmuit depozitul societății conform legislației silvice în vigoare si nu respectă modul de efectuare a fotografiilor si modul de operare a datelor în aplicația informatică SUMAL 2.0.

Polițiștii au dispus sancţionarea contravenţională a societății, aplicându-se 5 sancţiuni contravenționale in valoare totală de 15.000 lei, conform art.19 alin. (1), lit..b), alin. (2), lit. e), alin.(2^2), lit. a), alin. (5) si art. 21, lit. b) din Lg. 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantităţii totale de 33,16 mc material lemnos in valoare de 11.593 lei. (preț stabilit conform Ordinului 119/2022).

 

Tot la data de 16.06.2022, ora 20.15, polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, în timp ce executau serviciul de patrulare, pe raza comunei Putna, județul Suceava au oprit pentru control, o autoutilitară care circula pe DN 2 H din localitate, transportând material lemnos respectiv buștean gater și care era condusă de un bărbat domiciliat în comuna Putna, județul Suceava.

Cu ocazia verificărilor efectuate s-a constatat că șoferul nu posedă aviz de însoțire pentru materialul lemnos transportat. Din acest motiv, transportul a fost condus la F.P.L. Putna – Ocolul Silvic Putna unde s-a solicitat sprijinul unui tehnician silvic care în urma inventarierii materialului lemnos a stabilit faptul că în autoutilitară era transportată cantitatea de 3,37 m.c. buștean gater, în valoare de 1968,08 lei.

Șoferul a fost sancționat contravențional conform prevederilor Legii nr. 171/2010 Modificată, iar materialul lemnos a fost confiscat, fiind predat în custodia Ocolului Silvic Putna.

La data de 16.06.2022, orele 17.25, polițiștii din cadrul Biroului de Ordine Publică – Poliţia municipiului Vatra Dornei, în timp ce acționau conform planului de acțiune ,,Scutul pădurii,, au procedat la oprirea în trafic a unei autoutilitarei la volanul căreia se afla un bărbat din com. Șaru Dornei, jud. Suceava care transporta cantitatea de 1,77 mc lemn foc esență molid fără documente de proveniență.

Conducătorul auto a fost sancționat conform prevederilor art. 19 alin. 1 lit. „a” din Legea nr. 171/2010, iar cantitatea de 1,77 mc lemn foc esență molid în valoare de 221,25 lei a fost confiscată și predată lucrătorilor silvici din cadrul Ocolului Silvic Vatra Dornei.

 

 

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.