ACTUALITATELOCAL

Material lemnos confiscat, sancțiuni contravenționale și un vehicul de transport imobilizat

Începând cu data de 22.08.2022 polițiștii organizează zilnic acțiuni cu efective sporite pentru prevenirea delictelor silvice și activităților ilicite în domeniul debitării, procesării și transportului materialului lemnos. Activitățile organizate în cadrul Acțiunii ,,Scutul Pădurii” au dus la identificarea zilnică a unor transporturi ilegale de lemn și a altor delicte silvice, fiind aplicate sancțiuni contravenționale și fiind confiscate cantități importante de material lemnos.

              

               Și în cursul zilei de ieri, în doar câteva ore au fost identificate mai multe transporturi ilegale de lemn, după efectuarea tuturor verificărilor cantitățile de material lemnos fiind confiscate iar într-o situație fiind imobilizat și mijlocul de transport prin ridicarea plăcuțelor de înmatriculare ca urmare a săvârșirii unor abateri  conexe.

 

La data de 31.08.2022, ora 16.10, polițiștii din Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, în timp ce executau activități pe linie de silvicultură, pe raza comunei Vicovu de Jos, jud. Suceava au oprit pentru control, o autoutilitară care circula pe DN2E Vicovu de Jos transportând material lemnos, respectiv lemn foc fag și care era condusă de un bărbat de 22 ani domiciliat în comuna Voitinel, jud. Suceava.

Cu ocazia verificărilor efectuate în SUMAL 2, s-a constatat faptul că transportul de material lemnos nu avea un aviz de însoțire conform reglementărilor legale.

Din acest motiv, transportul a fost condus Ocolul Silvic Putna, unde s-a solicitat sprijinul unui pădurar, care în urma inventarierii materialului lemnos a stabilit faptul că în autoutilitară era transportată cantitatea totală de 2.64 m.c. lemn foc fag, în valoare de 456,72 lei.

Șoferul a fost sancționat contravențional conform art. 19 alin. 2 lit. a din Legea nr. 171/2010 Modificată, iar materialul lemnos a fost confiscat, fiind predat în custodia Ocolului Silvic Putna, conform procesului verbal de confiscare și de dare în custodie.

 

În data de 31.08.2022, ora 19:50, polițiștii Secției 11 Poliție Rurală Pojorâta au obținut o informație cu privire la faptul că o autoutilitară transportă material lemnos pe raza satului Valea Putnei, com. Pojorâta, jud. Suceava, fără a avea un aviz valabil în aplicația SUMAL 2.0.

S-a procedat la efectuarea de verificări deplasându-ne pe DN 17 înspre Pasul Mestecăniș, ocazie cu care autoutilitara a fost identificată la un imobil din com. Pojorâta, sat. Valea Putnei, fiind încarcat cu material lemnos (lemn de foc).

În continuare, s-a procedat la verificarea transportului sesizat în aplicația SUMAL CONTROL, stabilindu-se faptul că pentru autoutilitara în cauză nu a fost emis un aviz de însoțire a materialului lemnos.

S-a stabilit că autoutilitara a fost condusă de un bărbat de 34 ani din localitate, care s-a supus controlului și a transportat materialul lemnos la Atelierul de Producție Sadova.

Materialul lemnos a fost inventariat, reieșind cantitatea de 1,18 mc lemn foc rășinoase, în valoare de 143,96 lei.

Întreaga cantitate a fost confiscată, în cauză fiind aplicată o sancțiune contravențională conform art.19, alin. 2, lit. a, pct.1 din LG 171/2010.

 

 La data de 31.08.2022,  în jurul orelor 20:00, lucrătorii Secției nr. 13 Poliție Rurală Bălcăuți, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe DN2-E85 de pe raza localității Negostina, au procedat la oprirea regulamentară, cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune, a unei autoutilitare, împrejurare în care conducătorul auto s-a conformat și a oprit.

Cu această ocazie, polițiștii au procedat la legitimarea șoferului fiind identificat în persoana unui bărbat de 54 ani domiciliat în comuna George Enescu, jud. Botosani.

În urma controlului autoutilitarei, s-a constatat faptul că aceasta era încărcată cu material lemnos, tip cherestea, esență molid, pentru care conducătorul auto, deținea aviz de însoțire al materialului lemnos, emis pentru cantitatea de 9,47 mc material lemnos.

S-a procedat la verificarea transportului în aplicația SUMAL CONTROL, iar urma analizării fotografiilor încărcate, s-a constatat faptul că din conținutul acestora nu se poate distinge sau focaliza încărcătura de material lemnos în totalitate.

Întrucât, din  primele verificări s-a constatat faptul că există neconcordanțe între cantitatea de material lemnos consemnată în avizul de însoțire electronic și cantitatea efectivă transportată în autoutilitară, s-a procedat la solicitarea sprijinul lucrătorilor din cadrul Ocolului Silvic Adâncata, în vederea inventarierii materialului lemnos.

În urma activității de inventariere, de către maistrul silvic din cadrul Ocolului Silvic Adâncata, județul Suceava, a reieșit în plus cantitatea de 5,70 mc material lemnos cherestea rășinoase esență molid, față de cea înscrisă în avizul de însoțire al materialului lemnos.

Având în vedere cele constatate, s-a luat măsura sancționării contravenționale a unei persoanei juridice cu sediul social în comuna Sucevița, sat Voievodeasa, județul Suceava, conform art. 19 alin. (2) lit. b) punctul 2 și art.19 alin. (2), ind.2 lit.a)  din Legea 171/2010 și s-a dispus măsura complementară de confiscare pentru cantitatea de 5,70 mc material lemnos, în valoare totală de 4.959 lei.

Totodată, cu ocazie controlului documentelor autoutilitarei, s-a constatat faptul că aceasta avea inspecția tehnică periodică expirată din data 10.08.2022, fapt pentru care s-a luat măsura sancționării contravenționale cf. Oug 195/2002, iar ca măsura complementară reținerea certificatului de înmatriculare și imobilizarea vehiculului.

 

 

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.

sursa:IPJ Suceava