Matematica va deveni pentru toți elevii din Franța probă obligatorie în cadrul examenului de Bacalaureat. Este anunțul ministrei Educației, Anne Genetet, care consideră că această disciplină le va aduce copiilor un plus de cultură generală și îi va ajuta în viitor să fie cetățeni educați în adevăratul sens al cuvântului.
Această probă, care va fi introdusă în anul 2026, va fi susținută la finalul clasei a XI-a și va fi luată în considerare la calculul mediei finale. Deocamdată, detaliile în ceea ce privește durata și conținutul specific al noii probe nu au fost încă dezvăluite de Ministerul Educației din Franța.
„Cum putem forma cetățeni liberi în secolul XXI fără să le oferim o cultură științifică și matematică comună, așa cum o facem pentru limba franceză?”, întreabă Anne Genetet, subliniind rolul esențial al matematicii în formarea elevilor. Această nouă probă va debuta în iunie 2026, iar nota obținută va contribui la examenul final de Bacalaureat începând cu sesiunea din 2027. Examenul va fi diferit în funcție de profilul elevilor. Astfel, va exista în continuare o probă destinată celor care aleg Matematica drept materie de specialitate și o altă probă destinată celor care studiază această disciplină doar ca parte a trunchiului comun.
Ministrul Educației: „O probă cu valoare simbolică importantă”
Decizia vine pe fondul eforturilor de a crește nivelul de competențe matematice al elevilor francezi, după ce s-a constatat o scădere în ultimii ani, mai ales în urma reformei „specialităților” din 2021. Anne Genetet a explicat că această probă are „o valoare simbolică importantă” și este esențială pentru a reface legătura dintre toți elevii și matematica, indiferent de traiectoria lor educațională.
În prezent, elevii din Franța care nu aleg matematica disciplină de specialitate au posibilitatea de a parcurge un curs de matematică simplificată. Este vorba despre 1,5 ore pe săptămână, care fac parte din trunchiul comun și includ elemente precum statistica, probabilitățile și analiza datelor. Materia concepută în acest fel are ca scop oferirea unei baze care să le fie copiilor utilă în viitor, în viața profesională și socială, conform adevărul.ro.