BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Măsuri radicale pentru oprirea răspândirii Covid în Shanghai. Oameni înfometați au fost bătuți pe străzi

Autoritățile chineze vor ca până miercuri să oprească transmiterea comunitară a noului coronavirus în Shanghai, pentru a ridica restricțiile, scrie Reuters. Potrivit Digi24, noua țintă Zero-Covid la nivel de comunitate a fost cerută Partidului Comunist și instituțiilor publice din oraș, dar informația nu este publică. 25 de milioane de oameni sunt în carantină și nu au voie să iasă din case nici măcar ca să cumpere alimente, iar alții au fost forțați să-și predea casele pentru a fi transformate în centre de carantină.

Animalele de companie au fost luate cu forța pentru a fi omorâte, de teamă că pot răspândi virusul. Luni, China a anunțat că trei persoane au murit din cauza Covid la Shanghai, fiind prima raportare în acest sens făcută de la plasarea în carantină a metropolei, la sfârșitul lunii martie.

Pe rețelele sociale sunt distribuite imagini greu de privit cu oameni care sunt bătuți pe stradă de polițiști îmbrăcați în combinezoane albe. În alte filmări se văd pungi aruncate pe stradă, legate, în care se zbat pisici.

Primele trei decese anunţate de la începutul pandemiei

Luni oficialii din Shanghai au anunţat oficial şi primele trei decese provocate de Covid. Potrivit unui comunicat oficial, victimele aveau vârste cuprinse între 89 și 91 de ani și nu erau vaccinate. Oficialii din Shanghai au spus că doar 38% dintre locuitorii de peste 60 de ani sunt complet vaccinați. Orașul urmează să intre într-o nouă etapă de teste în masă, ceea ce înseamnă că restricțiile stricte vor fi în vigoare pentru majoritatea rezidenților.

Până acum, China a susținut că nimeni nu a murit de Covid în Shanghai. Decesele anunțate luni au fost primele legate de Covid care au fost recunoscute oficial de autoritățile din întreaga țară din martie 2020.

Autoritățile din China au anunțat că au obiectiv ca până miercuri să oprească transmiterea comunitară a virusului SARS CoV-2 în Shanghai. Acest lucru ar fi un punct de cotitură în lupta cu cel mai mare focar de COVID 19 de la declanșarea pandemiei, scrie Reuters.

Shanghai a devenit epicentrul celei mai mari epidemii din China de când virusul a fost identificat pentru prima dată la Wuhan, la sfârșitul anului 2019. Orașul a înregistrat peste 320.000 de infecții cu COVID de la începutul lunii martie.

Shanghai a luat deja măsuri pentru a ușura restricțiile. Televiziunea de stat a transmis duminică faptul că unele supermarketuri s-au redeschis, deși mulți locuitori s-au arătat sceptici față de aceste informații și postări de pe rețelele sociale.

Oamenii au făcut foamea în case

Pentru că nu au avut voie să-și părăsească locuințele, milioane de oameni au făcut, pur și simplu, foamea. O înregistrare video devenită virală arăta cum mai mulți localnici jefuiesc un supermarket din centrul financiar al Chinei.

Oamenii au fost nevoiți să comande alimente și apă și să aștepte ca guvernul să le livreze. Mulți dintre ei au rămas fără provizii. Carantina prelungită a copleșit serviciile de livrare, a blocat site-urile web ale magazinelor alimentare și a îngreunat distribuția de provizii guvernamentale.

După apariția acestui val de Covid fără precedent în China, care a dus la carantinarea unor orașe întregi, inclusiv a metropolei Shanghai, analiștii au avertizat că lanțurile de aprovizionare mondiale ar putea fi din nou afectate, iar de data aceasta problemele ar putea fi mai mari chiar decât în anii trecuți ai pandemiei.