ACTUALITATEBREAKING NEWSLOCALULTIMA ORĂ

Mașina furată din Berchișești pentru care s-au tras focuri de armă, aparține unui localnic care deține o societate. Un tânăr din același sat este autorul

Mașina furată din Berchișești pentru care s-au tras focuri de armă, aparține unui localnic care deține o societate. Un tânăr din același sat este autorul . Ar fi chiar vecini.  La data de 29.10.2023, ora 07:45 polițiștii SPR 10 Gura Humorului au fost sesizați prin SNUAU 112 de către Varvaroi Cristina din sat/com. Berchișești, despre faptul că i s-a furat mașina din curte.

Cu ocazia cercetărilor efectuate s-a constatat faptul că în seara zilei de 28.10.2023, în jurul orelor 20:30, soțul apelantei, Varvaroi Costel, de 44 ani, din com. Berchișești, a parcat autoturismul marca VW Caddy proprietate personală, în curtea sediului S.C Varvaroi Costel S.R.L, fără a fi asigurat.

Totodată, persoana vătămată a declarat că a închis poarta de acces după ce a parcat autoturismul însă nu a asigurat-o.

În dimineata zilei de 29.08.2023, în jurul orei 07:30, Varvaroi Elena a constatat faptul că persoane necunoscute au pătruns în curtea sediului S.C Varvaroi Costel S.R.L și au sustras autoturismul menționat mai sus, lăsând deschisă poarta de acces.

S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „furt în scop de folosință”

– La data de 29.10.2023, orele 08:00, polițiștii SPR 3 Marginea au fost sesizați de către personalul de serviciu din cadrul Poliției Mun. Rădăuți – I.P.J. Suceava cu privire la faptul că de pe raza com. Berchișești, s-a sustras un autoturism marca VolksWagen Caddy. S-au organizat filtre rutiere în vederea identificării vehiculului. Având în vedere aceste aspecte, lucrătorii de poliție s-au deplasat pe raza com. Marginea, la intersecția drumurilor DN 2E cu DN 17A, urmând a desfășura activități, în vederea identificării autoturismului mai sus – menționat.

 

Astfel, în jurul orei 10:30, aceștia au observat în trafic autoturismul marca VolksWagen Caddy, deplasându-se pe DN 17A, către com. Sucevița. Având în vedere acest lucru, s-a încercat interceptarea autoturismului respectiv, folosind semnalele acustice și luminoase ale autospecialei, însă conducătorul auto nu s-a conformat semnalelor regulamentare de oprire, mărind viteza de deplasare către com. Sucevița.

S-a procedat la urmărirea autovehiculului în cauză pe raza com. Marginea, DN 17A, conducătorul auto fiind somat prin porta-voce să oprească, însă acesta și–a continuat deplasarea pe DN 17A, încălcând mai multe reguli de circulație rutieră, circulând pe ambele sensuri de mers și având o conduită în trafic de natură să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la traficul rutier.

Întrucât se cunoștea faptul că autoturismul urmărit era sustras de pe raza com. Berchișești, iar conducătorul acesteia nu oprea la semnalele polițiștilor, circulând haotic, s-a procedat la somarea acestuia prin porta–voce cu privire la folosirea armamentului din dotare, însă acesta nu a dat curs somațiilor și și-a continuat deplasarea pe raza com. Sucevița. Având în vedere acest lucru, după ce în prealabil lucrătorii de poliție s-au asigurat cu privire la folosirea în siguranță a armamentului din dotare, un agent de poliție a procedat la efectuarea unui număr de 3 focuri de avertisment în plan vertical, din autospeciala de poliție însă conducătorul autoturismului urmărit nu s-a conformat focurilor de avertisment, continuându-și deplasarea către zona împădurită a Pasului Sucevița–Palma–Ciumârna.

În continuare, după ce lucrătorii de poliție au putut observa prin intermediul oglinzilor retrovizoarea că nu există alți pasageri în autoturismul urmărit și întrucât acesta își continua deplasarea într-o manieră ce punea în pericol siguranța participanților la trafic, același agent de poliție a efectuat un număr de 10 focuri către autoturismul urmărit, respetiv către pneurile acesteia, mai multe dintre aceste proiectile penetrând cauciucul dreapta spate al autovehiculului urmărit și provocând spargerea acestuia.

Având în vedere focurile de armă efectuate către pneuri de către lucrătorii de poliție, conducătorul autoturismului menționat anterior nu a mai putut continua deplasarea pe drumul public, motiv pentru care a fost nevoit să oprească forțat autoturismul pe partea carosabilă.

Conducătorul auto a ieșit din autoturism, ocazie cu care acesta a fost imobilizat și încătușat de către lucrătorii de poliție, având în vedere intenția acestuia de a fugi de la fața locului.

Fiind legitimat, s-a stabilit că acesta se numește Sbîrcea Denis – Marian, de 20 ani, domiciliat în com. Berchișești.

Numitul Sbîrcea Denis – Marian a declarat verbal că nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie auto și nu a oprit la semnalele polițistilor întrucât s-a speriat.

Având în vedere aceste aspecte au fost efectuate verificări în bazele de date ale Poliției Române, stabilindu-se faptul că numitul Sbîrcea Denis – Marian nu figurează în bazele de date ale Poliției Române ca fiind posesor de permis de conducere pentru nicio categorie auto.

Totodată, acesta a fost testat cu aparatul etilost, rezultând o valoare de 0,60 mg/l alcool pur în aerul expirat. De asemenea, în urma testării numitului Sbîrcea Denis – Marian cu aparatul drug – test, rezultatul a reieșit invalid pentru benzodiazepină și negativ pentru celelalte substanțe cu efect psihoactiv.

Având în vedere aceste aspecte, Sbîrcea Denis – Marian fost condus la Spitalul Mun. Rădăuți, în vederea prelevării unor mostre de sânge și urină, în vederea stabilirii concentrației de alcool în sânge cât și pentru a se determina dacă acesta a consumat sau nu substanțe interzise.

Referitor la împrejurările comiterii faptei, conducătorul auto a declarat faptul că refuză facă mențiuni cu privire la cele săvârșite.

Prin ordonanța din data de 29.10.2023 a organelor de cercetare penală din cadrul SPR 3 Marginea, s-a dispus continuarea urmăririi penale față de suspectul Sbîrcea Denis – Marian pentru săvârșirea infracțiunii de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”. Astfel, prin ordonanța din data de 29.11.2023 a organelor de cercetare penală din cadrul SPR 3 Marginea s-a dispus reținerea suspectului Sbîrcea Denis – Marian pentru o perioadă de 24 ore, începând cu data de 29.10.2023, ora 17:45 până în data de 30.10.2023, ora 17:45. În cursul zilei de 30.10.2023, Sbîrcea Denis – Marian va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți pentru a se dispune măsuri preventive față de acesta. S-a constituit escortă iar susnumitul urmează a fi introdus în CRAP Suceava.

S-a întocmit dosar penal cu privire la săvârșirea infracțiunilor de ,,furt, „conducerea unui vehicul fără permis de conducere” și „conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe”.