ACTUALITATE

Mark Zuckerberg ia în considerare închiderea Facebook și Instagram în Europa

Dacă Meta nu are opțiunea de a transfera, stoca și procesa date de la utilizatorii săi europeni pe servere din SUA, iar Facebook și Instagram ar putea fi închise în toată Europa, a avertizat proprietarul giganților rețelelor sociale în raportul său anual.

Problema cheie pentru Meta o reprezintă transferurile transatlantice de date, reglementate prin așa-numitul Privacy Shield și alte modele de acorduri pe care Meta le folosește  pentru a stoca datele de la utilizatorii europeni pe serverele americane. Acordurile actuale pentru a permite transferurile de date sunt în prezent supuse unui control intens în UE.

În raportul său anual către Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA, Meta avertizează că, dacă nu se adoptă un nou cadru și companiei nu i se mai permite să utilizeze „alternativele” actualelor modele de acorduri, compania „probabil” nu va mai putea să ofere multe dintre „produsele și serviciile cele mai semnificative” ale sale, inclusiv Facebook și Instagram, în UE, potrivit diverselor rapoarte media.

Împărtășirea datelor între țări și regiuni este esențială pentru furnizarea de servicii și publicitate direcționată, a subliniat Meta, potrivit CityAm.

Anterior a folosit cadrul transatlantic de transfer de date numit Privacy Shield ca bază legală pentru a efectua aceste transferuri de date.

Cu toate acestea, acest tratat a fost anulat de Curtea Europeană de Justiție în iulie 2020, din cauza încălcării protecției datelor. De atunci, UE și SUA au subliniat că lucrează la o versiune nouă sau actualizată a tratatului.

În plus față de Privacy Shield, Meta folosește și așa-numitele modele de acorduri, sau Clauze Contractuale Standard, ca bază legală principală pentru prelucrarea datelor de la utilizatorii europeni pe serverele americane.