POLITIC

Marius Bodea, Senator USR: „Politicienii au devenit din nou mai puternici decât procurorii”

„Băieți, este din nou liber la furat”, acesta este mesajul simplu al modificărilor complicate făcute de coaliția PSD-PNL-UDMR la legile care guvernează sistemul de justiție.

Sau, cum a declarat nu cu multă vreme în urmă Liviu Dragnea, al cărui vis de aur a fost desăvârșit pe 17 octombrie 2022 de senatorii puterii chiar în ziua în care a fost trimis în judecată într-un nou dosar penal: „Ne cerem iertare miilor de români care stau în pușcărie”.

Am votat în Senat împotriva pachetului Legilor Justiției pe care coaliția actuală de guvernare l-a adus la votul final pe repede înainte, cu sute de amendamente care nu au fost discutate și cu pumnul în gură pus opoziției democratice.

Majoritatea parlamentară a avut grijă ca oameni ca Liviu Dragnea să nu mai ajungă în fața Justiției și în închisoare prea ușor. Și ca magistrații să răspundă în mod direct în fața politicului.

Prin votul din 17 octombrie, politicianul devine din nou mai puternic decât procurorul, ca în comunism și ca în anii celor mai mari abuzuri din instanțele postdecembriste, anii 1990-2004. Noile Legi ale Justiției pun din nou între paranteze independența Justiției.

USR va ataca pachetul de legi la Curtea Constituțională a României. Este o decizie normală, menită să oprească un dezastru care va duce România în zona iliberală a Uniunii Europene.

În plus, USR condamnă graba cu care coaliția de guvernare a adoptat un pachet de acte normative esențiale pentru viitorul României. Am cerut scoaterea de pe ordinea de zi a dezbaterilor din Plen ale legilor justiției, reîntoarcerea lor la comisie și prelungirea termenului de dezbatere până când autoritățile române vor primi punctul de vedere al Comisiei de la Veneția pe propunerile de modificare.

Este o condiție pe care coaliția PSD-PNL-UDMR și-a asumat-o prin programul de guvernare. Este o solicitare făcută chiar de către Didier Reynders, comisarul european pentru justiție.

Cererea USR a fost respinsă la vot de majoritatea PSD-PNL-UDMR, deși modificările impuse de această coaliție a răului slăbesc sistemul de justiție și mai rău decât în perioada Dragnea.

E grav ce s-a întâmplat. Țineți minte, în 2024, această zi.