RELIGIEULTIMA ORĂ

Marele pelerinaj de la Cacica s-a incheiat

Ieri s-a încheiat marele pelerinaj de la Cacica. Programul celebrărilor dedicate hramului a început la ora 09:15 cu Sfânta Liturghie în limba polonă (în biserică) la care au participat membrii comunității poloneze din Bucovina. Întreaga Sfântă Liturghie în limba polonă a fost acompaniată de Corul din Solonețu Nou. Sfânta Liturghie a fost oficiată de mons. Ionuț Paul Strejac care activează la Nunțiatura Apostolică din Kenya, cu misiunea de însărcinat cu afaceri ad interim al Nunțiaturii Apostolice din Sudanul de Sud, pr. dr. Stanislav Ioan Cucharec, capelanul polonezilor din dieceza de Iași, pr. dr. Alfons-Eugen Zelionka care activează în Lublin, Polonia, pr. dr. Wojciech Juszczuk, capelanul Direcției Generale de Poliție a Bisericii Romano-Catolice din Polonia, pr. Alin Cătălin Butnaru, paroh la Poiana Micului, pr. Raimond Tiberiu Iancu de la Colegiul Naţional Catolic ,,Sf. Iosif” din Iași.
Nelipsiți de la această slujbă au fost: președintele Uniunii Polonezilor din România – deputatul Ghervazen Longher, prim-vicepreședintele Uniunii Polonezilor din România Victoria Longher, precumm și o delegație din comuna Rybnik, Polonia. La ora 11:00 a avut loc Sfânta Liturghie solemnă a hramului cu venerarea icoanei Maicii Domnului din Cacica, încheiată cu procesiunea în jurul bazilicii.
La celebrările hramului Sanctuarului de la Cacica a participat Înaltpreasfinția sa arhiepiscop Aurel Percă, mitropolit de București, care a oficiat Sfânta Liturghie solemnă a hramului, însoțit de ES Iosif Păuleț, episcop de Iași, ES Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, ES Petru Gherghel, episcop emerit, mons. Ionuț Strejac, pr. Ciprian Antălucă, decan de Bucovina, pr. paroh Anton Mărăndescu, pr. Damian-Gheorghe Pătraşcu de la Conventul ,,Sf. Iosif” din Bacău, pr. Petru-Sebastian Tamaş, de la Căminul ,,Xaverianum” din Iaşi, cel care a predicat pe tot parcursul pelerinajului de la Cacica, dar și alți numeroși preoți.  Prezenta a fost si o delegație din comuna Rybnik, Polonia.
Pe tot parcursul pelerinajului și a Sfintelor Liturghii, corul reunit al Bucovinei, dirijați de prof. Antonela Târnovan, organist Daniel Nesimuca au încântat urechile pelerinilor sosiți la Cacica.

Ca in fiecare an, mii de pelerini din toate colturile tarii si strainatate vin la Sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica, Suceava, cu ocazia sarbatoririi Adormirea Maicii Domnului.

Programul liturgic a fost unul complex, iar slujbele au fost tinute in limba romana, maghiara, polona, germana si in greco-catolica.

Mii de pelerini au venit la sanctuarul naţional marian de la Cacica din judetul Suceava, în zilele de 14 şi 15 august 2022, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului.

Pelerinii au parcurs pe jos cinci kilometri cu speranța că va fi pace în lume. După acest moment a avut loc privegherea mariană cu lumânări care constituie pentru pelerini apogeul ajunului sărbătorii Adormirea Maicii Domnului.

Biserica de la Cacica a fost construită între anii 1903 şi 1904, în stil neogotic, în crucieră, din piatră cioplită şi cărămidă roşie presată, urmând un proiect din Polonia. Biserica a fost consacrată în ziua de 16 octombrie 1904