ACTUALITATEULTIMA ORĂ

Marele jaf din pandemie. Milioane de doze de vaccin achiziţionate degeaba. Raed Arafat sustine ca are COVID

Autorităţile au cumpărat vaccinuri de aproape 800 de milioane de euro fără să existe niciun fel de justificare pentru asta, a arătat Mihai Gâdea, luni seară, la „Sinteza zilei”.

Noul contract de achiziţie de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru anii 2022-2023 produs de BioNTech-Pfizer este semnat de Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii la acea vreme, şi de vicepremierul Dan Barna.

Contractul nu implica plata în avans prin fondurile ESI sau de către Statele Membre Participante, iar preţul negociat pentru vaccin este de 19,5 euro per doză. Preţul este mai mare decât în contractele curente şi este justificat prin necesitatea de menţinere „la cald” a capacităţii europene de producţie pentru a putea livra la timp.

Costurile ar fi cel puţin parţial compensate de livrarea formulării noi a vaccinului, gata de utilizare, ce nu va mai necesita ser fiziologic şi o seringă separată pentru diluţie

 

Angajamentul financiar al României pentru dozele achiziţionate ferm prin acest contract ar fi de aproximativ 373.815.000 de euro pe an, respectiv o sumă totală de 747.630.000 de euro.

Contractul prevede achiziţia a 950 de milioane de doze de vaccin ce vor fi livrate în tranşe.

Milioane de doze de vaccin trebuie să ajungă în ţară

Potrivit documentului, este posibilă activarea opţională mai târziu a unor clauze pentru încă 900 de milioane doze adiţionale, în tranşe de câte 150 de milioane, ce vor putea fi livrate inclusiv spre finalul anului 2023 pentru a putea fi folosite şi în 2024 dacă va fi nevoie. Momentul acestei achiziţii este fabulos, a declarat Oana Zamfir. Potrivit ei, în luna mai 2021 se ştia deja care este dorinţa populaţiei de a se vaccina.

Arafat, confirmat pozitiv cu COVID-19: „Simptomele pe care le am la acest moment sunt ușoare”

Odata cu dezavluirile facute de liderul PSD,Marcel Ciolacu si Antena 3, seful DSU sustine ca este bolnav de coronavirus.   Raed Arafat, secretarul de Stat în Ministerul Afacerilor Interne şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a anunţat că a fost confirmat pozitiv cu COVID-19.

„După un test rapid administrat de mine acasă, în aceasta seară, am ieșit Covid pozitiv. Acesta după ce dimineața testul a fost negativ, eu purtând masca FFP2 tot timpul.

Simptomele pe care le am la acest moment sunt ușoare. Voi continua să lucrez de la domiciliu in următoarele zile”, a anunţat Raed Arafat pe pagina sa de socializare.