RELIGIEULTIMA ORĂ

Măicuţele și monahii de la mănăstirile din Bucovina fac ultimele pregătiri de Paşte

In mănăstiri se face curat în chilii şi se pregătesc bucate. Casele de oaspeţi de la mănăstiri au fost ocupate în totalitate. În unele lăcaşe de cult măicuţele şi călugării şi-au pus chiliile gratis la dispoziţia credincioşilor.

Mii de credincioşi se adună an de an la mănăstirile  din Bucovina: Putna, Sihăstria Putnei, Mănăstirea Humorului, Sucevița,Moldovița,Comârzani și Dragomirna, ca să se bucure de Învierea Domnului şi să ia Lumina Sfântă.  După ce doi ani, credincioșii fie au lipsit de la Înviere, fie au luat lumina sfântă  pe ascuns,  de la sfârșitul lunii martie, în acest an, autoritățile au ridicat toate restricțiile așa că este de așteptat ca toate lăcașurile de cult să fie asaltate de credincioși.

Şi cum mai sunt doar patru  zile până la marea sărbătoare, pregătirile sunt în toi. Zilele acestea, Mănăstirea Dragomirna arată ca un furnicar. Măicuțele  nu au timp de odihnă. Unele scutură covoarele, altele deretecă prin chilii sau curăţă grădina. Cateva  maici se vor ocupa de masa pascală şi au început deja să pregătească mâncărurile tradiţionale.

„Fiecare are ceva de făcut. Nu avem timp să stăm o clipă. Unii se ocupă de curăţenie, iar alţii de mâncare şi vopsitul ouălor. Cea mai importantă pregătire rămâne însă cea sufletească, prin rugăciune şi evlavie“, ne-a spus  una dintre maici.

Ouăle se vopsesc joi

Potrivit tradiţiei, în mănăstirile din judeţ se vor încondeia joi ouă roşii, care vor fi sfinţite în zorii primei zile de Paşte. Locurile de cazare de la mănăstiri sunt deja ocupate.

„Regulile sunt foarte stricte la mănăstire. Credincioşii trebuie să respecte toate canoanele bisericeşti. De Paşte vor mânca alături de noi drob de miel, friptură de miel şi vor bea un pahar de vin“, a completat starețul unei mănăstiri

Mii de credincioși din județ dar și turiști sunt aşteptaţi să întâmpine Învierea Domnului la mănăstirile din judeţ. Trupe de jandarmi şi poliţişti vor fi dispuşi sâmbătă noapte în zona lăcaşurilor de cult.