Paștele este cea mai importantă sărbătoare creștină a anului, pentru prima data fiind sărbătorită în jurul anului 1400 înainte de Hristos. Pentru a înţelege şi mai bine însemnătatea acestor zile dar şi a ființei noastre maica stareţă Stavrofora dr. Gabriela Platon a explicat care este, de fapt, originea Paștilor şi de ce nu este corect să spunem Paşte.
„De foarte puțin timp s-a schimbat denumirea corectă. Termenul corect, dacă citim în Biblie, o să vedem că peste tot este scris Paști. Originea sărbătoririi Paștelui se află în Vechiul Testament. Evreii erau robia egipteană și trecuseră 426 de ani, dacă nu mă înșel, de când se aflau în Egipt.
Au venit odată cu Iosif și în urma sa, familia sa, în chip minunat și au rămas și s-au înmulțit și au fost folosiți de egipteni și la muncile grele, spune Sfânta Scriptură.
Şi a fost o perioadă când D-zeu pregătea scoaterea lor din robia egipteană, drept pentru care întâi a fost o perioadă de plăgi asupra egiptenilor, să ne aducem aminte de lăcuste. Sunt mai multe etape din acestea pentru că le va spune D-zeu evreilor prin Moise după aceea, după ce ei vor fi plecați din Egipt pentru continuarea sărbătoririi Paștilor în fiecare an pentru că v-am scos în chip cu mână tare și cu braț înalt din robia egiptenilor.
Şi însuși D-zeu a zis lui Moise să cumpere fiecare familie câte un miel și a dat instrucțiuni foarte clare cum să fie gătit, să nu fie fiert, ci să fie făcut la foc, să nu-l mănânce gol, ci să fie mâncat cu mâncăruri amare.
De exemplu, D-zeu a fost prevăzător din toate punctele de vedere și acest miel însă va fi folosit sau ceva din mielul acesta va fi folosit foarte interesant în etapa următoare.
Urma scoaterea evreilor din Egipt și trebuia să se mai petreacă un moment foarte, foarte special, drept pentru care D-zeu poruncește evreilor ca fiecare cu sângele mielului să însemneze fiecare ușa casei sale, căci într-o noapte rânduită de D-zeu, El va trece pe acolo.
Ceea ce avea să urmeze: tot întâiul născut al egiptenilor a fost omorât de D-zeu au murit în mod subit copiii întâi-născuți ai egiptenilor în noaptea aceea, dar n-au murit copiii evreilor. De ce? Pentru că evreii aveau casele însemnate cu sângele mielului
Pentru ca apoi în Noul Testament noi să fim însemnați cu sângele Mielului Hristos, să fim deosebiți, să fim pur și simplu însemnați. Pentru că suntem creștini și chiar îl avem pe sângele Mielului Hristos în noi. Pentru că este vorba de trupul și sângele și anume prescura și vinul se transformă în trupul și sângele lui Hristos.
Deci aceasta este o prefigurare a însemnării ființei noastre, persoanei noastre, cum că suntem ai lui D-zeu și așa s-au petrecut lucrurile. Deci sângele acela a fost un semn pentru Duhul lui D-zeu și întâi născuții ai evreilor nu au fost omorâți în noaptea aceea.
Și va urma un alt moment imediat în care D-zeu le cere, de asemenea, evreilor ca încă o dată să se identifice că sunt ai lui D-zeu prin tăierea împrejur a corpului bărbaților și a copiilor de parte bărbătească. De aceasta toţi evreii din lumea întreagă se taie împrejur până în zilele noastre.
Iată, așadar, că aceasta este adevărata origine a sărbătoririi Paștilor pentru ca în Noul Testament noi să sărbătorim, să ne aducem aminte că în timp ce Mântuitorul era îngropat în Sâmbăta Paștilor, evreii sărbătoreau Păștile lor evreiesc.
De aceasta se petrecea sâmbăta. Mântuitorul i-a trimis pe ucenici mergeți înainte și pregătiți-mi Paștele și aceasta este originea Paștilor.
Când se termină sâmbăta începe duminica dis-de-dimineață Mironosițele s-a dus la mormânt și au primit vestea de la îngerul lui D-zeu că Hristos a Înviat”, a spus maica stareţă Stavrofora dr. Gabriela Platon de la Manastirea Voronet, pentru Antena 3 CNN.