BREAKING NEWSEDUCAȚIE

Mai mult de jumătate dintre elevii români spun că profesorii cer bani pentru fondul clasei. O treime susțin că dascălii îi discriminează

Mai mult de jumătate dintre copiii din comunităţile dezavantajate spun că profesorii le cer bani pentru fondul clasei ca să ia diverse materiale, arată un sondaj realizat de World Vision România.

O treime dintre copii susţin că, în clasa lor, profesorii discriminează elevii, în baza capacităţii intelectuale, aspectului fizic, religiei, îmbrăcăminţii sau dizabilităţii, în timp ce 45% spun că sunt colegi care discriminează alţi elevi.

Potrivit sondajului realizat de World Vision, 52% dintre elevi mai susţin că ei sau colegii lor au fost daţi afară din clasă de către profesori ca pedeapsă pentru un comportament pe care pedagogii l-au perceput ca deranjant sau deviant, iar 6 din 10 copii (59%) afirmă că nu primesc note mici drept pedeapsă.

Cercetarea mai relevă că 70% dintre copii afirmă că profesorii le cer să aducă bani de acasă pentru culegeri şi alte caiete speciale cu exerciţii de lucru, iar 51% spun că li se cer bani şi pentru fondul clasei ca să cumpere materiale pentru desfăşurarea orelor – topuri de hârtie şi markere la bureţi, cretă.

Mai mult de patru din zece (43%) dintre elevii respondenţi au arătat că nu au fost consultaţi, anul trecut, nici măcar o dată de către profesori referitor la predarea şi evaluarea din clasă, în timp ce 28% spun că li s-a cerut doar o singură dată feedback în anul şcolar trecut.

 

„Drepturile copilului, stipulate în Convenţia ONU pentru Drepturile Copilului şi alte acorduri internaţionale, cât şi în legislaţia naţională, sunt încălcate zi de zi în rândul copiilor din România, situaţia fiind cu atât mai gravă în comunităţile vulnerabile”, se arată în comunicatul World Vision România.

Potrivit sondajului realizat de Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision România în rândul a 659 de elevi din ciclul gimnazial şi liceal, majoritatea din mediul rural sau din oraşe mici, unul din cinci copii, respectiv 21%, spune că petrece zilnic, în medie, între trei şi patru ore pentru teme şi alte activităţi de învăţare în afara programului şcolar.

Unul din zece adolescenţi (14%) petrece chiar şi mai mult de patru ore.

Mai mult, desi scoala ar trebui sa fie gratuita, copii sunt pusi in situatia de a cere bani de la parinti pentru a achita diverite servicii. Dincolo de caietele si manualele pe care trebuie sa le cumpere,copiilor li se cer bani pentru poze, fondul clasei, fondul scolii, ziua dirigintei sau a unor cadre didactice, ziua femeii, lectii deschise, cadou Craciun si mai nou, in unitatile de invatamnt au inceput sa se organizeze targuri de toamna. Parintii copiilor fiind nevoiti sa cumpere borcane cu dulceata, zacusca sau compoturi pentru simpul fapt ca un cadru didactic trebuie sa isi bifeze in CV ca a facut un proiect educational.

Au fost unitati de invatamant din judet unde diriginta clasei vroia ca parintii elevilor sa ii cumpere  o bratara din aur sau un covor. Exemplele ar putea continua insa majoritatea parintilor se tem sa vorbeasca pentru simplul fapt ca fiul sau fiica ar putea fi luat la ochi de rau de catre cadrul didactic.