Reporter CADTM : Asistăm la o criză
Éric Toussaint : Da. Toate luminile de avertizare clipesc: există o încetinire economică foarte semnificativă (stagnare în zona euro în ultimul trimestru din 2022-primul trimestru din 2023) fără nicio reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și a altor daune aduse mediului; efectele drastice ale crizei ecologice, în special cele manifestate de climă; o creștere uriașă a datoriei publice și private; o inflație ridicată și pierderea puterii de cumpărare pentru clasele muncitoare; creșterea precarității locurilor de muncă; explozia inegalităților, cu creșterea colosală a proprietății private și a veniturilor celor mai bogați 1%; scăderea indicelui de dezvoltare umană în multe țări, în special a speranței de viață, inclusiv în Nord; războaie comerciale mai dure; o gravă criză alimentară mondială; războaie în Europa, în Sudan, în Cornul Africii, în Peninsula Arabică, în estul RDC și multe altele; o creștere a formelor autoritare de practică guvernamentală (reprimarea tot mai dură a protestelor, marginalizarea procesului juridic etc. ); atacuri asupra drepturilor fundamentale ale omului, cum ar fi dreptul la avort; politici de migrație din ce în ce mai restrictive și mai letale; succese electorale ale extremei drepte, și așa mai departe
Reporter CADTM : Care sunt cauzele
Éric Toussaint :În ciuda acumulării uriașe de bogăție de către cei mai bogați 1% și în ciuda câștigurilor colosale ale unei serii de mari corporații, în special în sectoarele alimentar și energetic, „Big Pharma”, industria navală și industria de armament, ratele profitului la nivel global nu sunt suficient de ridicate pentru a permite Marelui Capital să lanseze un val uriaș de investiții productive.
Nu trebuie să pierdem niciodată din vedere faptul că Capitalul caută să își maximizeze profiturile. Atunci când nu poate face acest lucru, se concentrează în special pe speculații. Aceasta este una dintre contradicțiile inerente sistemului capitalist.
În afară de marile companii care obțin profituri extraordinare profitând de crize precum pandemiile, penuria de energie și războaiele, majoritatea companiilor se confruntă cu scăderea profiturilor și scăderea productivității, în ciuda condițiilor agravate de exploatare a forței de muncă și a creșterii nesiguranței locurilor de muncă.
Reporter CADTM : Există o nouă criză a datoriilor în Sud?
Éric Toussaint : O nouă criză a datoriilor afectează o serie întreagă de țări din Sud, de exemplu, în Asia (Sri Lanka, Pakistan, Bangladesh), în Africa Subsahariană (Ghana, Zambia), în Africa de Nord (Tunisia, Egipt), în Orientul Apropiat (Liban), în America Latină (Argentina), în Caraibe (Puerto Rico, Cuba) și multe altele. Unele dintre aceste țări au suspendat plățile, sau au făcut acest lucru anterior, cum este cazul Sri Lanka. Sunt probabile și alte suspendări de plăți.
Reporter CADTM : Se spune că FMI s-a schimbat. Este așa?
Éric Toussaint : Politicile FMI nu s-au schimbat, așa cum nu s-au schimbat nici cele ale Băncii Mondiale. Ele sunt la fel de pernicioase ca întotdeauna. Și pentru că multe țări din Sud au fost din nou obligate să recurgă la împrumuturi de la FMI, ele trebuie să aplice politici neoliberale antipopulare și mai stricte.
Reporter CADTM: De ce spuneți că aceasta este cea mai gravă criză din 1945 încoace?
Éric Toussaint: Din 1945, nu a existat niciodată o criză de o asemenea amploare și cu atât de multe fațete ca cea actuală. Criza ecologică și dimensiunea sa climatică sunt la o scară nemaiîntâlnită până acum. Criza ecologică este produsul a două secole de producție capitalistă ca sistem dominant. În decurs de două secole, acest mod de producție a afectat profund și a degradat viața pe planetă, iar acum am ajuns la un punct critic. La aceasta se adaugă criza de sănătate din care abia ieșim și care ar putea să se relanseze. Această criză a sănătății a provocat peste 7 milioane de decese. Amploarea ei este legată și de însuși sistemul capitalist. Să adăugăm că, în comparație cu 1945, arsenalul nuclear a proliferat, iar nivelul tensiunilor internaționale ar putea duce la un holocaust. Din alte puncte de vedere, criza capitalistă este într-adevăr cea mai gravă de după 1945, în special în ceea ce privește colapsul economic. Tendința spre forme de guvernare mai autoritare și mai violente afectează toate continentele, în grade diferite. Ascensiunea globală a forțelor de extremă dreapta este cea mai puternică din 1945 încoace. Încălcările repetate ale drepturilor omului sunt în creștere, în special în ceea ce privește migrația și dreptul la azil. Confruntați cu aceste fapte, nu trebuie să renunțăm; trebuie să ne dublăm eforturile pentru a realiza o revoluție autentică de autoemancipare.
sursa articol/citeste integral: cadtm.org