administratieBREAKING NEWS

MAE, noi precizări oficiale despre cei 3 români dați dispăruți după tragedia de la ghețarul Marmolada

Ministerul Afacerilor Externe revine cu precizări după ce presa a semnalat dispariția mai multor români după incidentul din Alpii italieni, în urma prăbușirii ghețarului Marmolada.

Anterior, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a făcut luni precizări de presă privind incidentul produs la ghețarul Marmolada, după ce au apărut informații că printre cei care și-au pierdut viața s-ar afla și doi români, cuplu – soț și soție, potrivit Realitatea PLUS.

Operaţiunile de căutare a eventualilor supravieţuitori au fost reluate luni după prăbuşirea gheţarului Marmolada în Munţii Dolomiţi, cel mai mare din Alpii italieni. Un prim bilanț: cel puțin 6 persoane au murit și alte 9 au fost rănite, iar 30 sunt date dispărute.

În continuarea precizărilor de presă transmise astăzi cu privire la incidentul produs la data de 3 iulie 2022, la ghețarul Marmolada, soldat, conform informațiilor de până în prezent, cu decesul a 6 persoane, rănirea altor 9, precum și cu dispariția mai multor persoane, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) face următoarele precizări:

Familia din România care a semnalat Departamentului Consular din Centrala MAE dispariția a 3 cetățeni români a informat MAE, în urmă cu puțin timp, cu privire la faptul că a fost contactată de către membrii de familie declarați dispăruți, context în care a precizat că persoanele în cauză se află în afara oricărui pericol. Turiștii români ar fi fost cazați în această perioadă într-o locație fără acces la mijloace de comunicație (rețea de telefonie mobilă și conexiune la internet).

MAE precizează că nu mai sunt, în prezent, alte solicitări sau semnalări privind dispariția altor cetățeni români.

MAE, prin Departamentul Consular, Ambasada României la Roma și Consulatele Generale ale României la Trieste și Milano, monitorizează permanent evoluția situației, continuă dialogul cu autoritățile italiene pentru obținerea unor informații actualizate și este pregătit să acorde asistență consulară, conform competențelor legale. MAE precizează că procedurile de identificare a tuturor victimelor de către autoritățile italiene sunt în desfășurare.

MAE reiterează că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Trieste: +39 040 411 652, +39 040 452 8136, +39 040 416 350 și ale Consulatului General al României la Milano: +39 0240098207, +39 0240074018, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de telefon de urgență al Consulatului General al României la Trieste: +39 340 8821688 și al Consulatului General al României la Milano: +39 366 108 1444.