administratieULTIMA ORĂ

Lungu: Primele 50 de autobuze electrice pentru transportul metropolitan au ajuns în Portul Constanța și vor fi aduse la Suceava luna viitoare

50 din cele 65 de autobuze electrice pe care Primăria municipiului Suceava vrea să le cumpere pentru zona urban funcțională a Sucevei au sosit în portul Constanța, a anunțat luni, 3 iunie 2024, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.

 

Acestea vor deservi transportul metropolitan al municipiului Suceava și localitățile din „primul cerc”, și anume Adâncata, Ipotești, Mitocu Dragomirnei, Moara, Pătrăuți, Salcea, Șcheia.

Primarul Ion Lungu a precizat că toate cele 50 de autobuze electrice (achiziționate cu finanțare din PNRR de la concernul ZTE) au ajuns în țară, în portul Constanța. Este vorba de 18 autobuze de mari dimensiuni (12 metri lungime) și 32 de mici dimensiuni (6 metri lungime). Totuși, după cum ne-a explicat primarul Ion Lungu, autobuzele vor rămâne în București pentru o perioadă de câteva săptămâni și probabil în cursul lunii iulie vor ajunge la Suceava. Conform celor precizate de primarul Ion Lungu, sunt două motive. Primul ar fi legat de faptul că o parte din echipamentele opționale de pe autobuze vor fi asamblate în țară, la București. Al doilea ține de procedurile de înmatriculare.

Contractele de peste 20 de milioane de euro, pentru aceste 50 de autobuze electrice și stațiile de încărcare aferente, care vor deservi Zona Urbană Funcțională Suceava, au fost semnate de primarul Ion Lungu în februarie 2024. Prețul unui autobuz electric de capacitate mare este de 2.270.000 de lei (fără TVA), cel al unei stații de încărcare rapidă 153.000 de lei fără TVA, iar cel al uneia standard 72.000  de lei, fără TVA, prețul unui autobuz electric de capacitate mică, de 6 metri lungime, fiind de 1.120.000 lei fără TVA.