Lungu dă asigurări: Suceava este sigurul oraş mare din ţară care nu-şi face griji cu încălzirea locuinţelor în noul sezon rece
august 28, 2024
Municipiul Suceava se pregăteşte pentru sezonul rece 2024-2025, a anunţat primarul Ion Lungu. Potrivit acestuia, şi în următoarele luni friguroase, încălzirea în sistem centralizat a locuinţelor se va face exclusiv cu deşeuri de lemn. Întrucât Bioenergy este singurul achizitor din zonă, la Suceava sunt descărcate transporturi de resturi lemnoase inclusiv din judeţele Harghita, Bistriţa, Covasna şi Maramureş. „Curtea de la Bioenergy este supraaglomerată, iar pentru o perioadă aprovizionarea cu deşeuri a fost chiar stopată. Există foarte multe resturi lemnoase pe piaţă, toate judeţele din jurul nostru aducându-le la Suceava. Nici nu se pune problema că nu vom avea materie primă, un lucru important fiind şi scăderea preţului de achiziţie a materialul lemnos” a arătat edilul reşedinţei de judeţ.
În aceste context, există premisele scăderii, cel mai probabil cu 10%, a preţului de producere a energiei termice în centrala în cogenerare de înaltă eficienţă din Lunca Sucevei, noul tarif urmând a fi supus avizării ANRE. Lungu a precizat că în luna septembrie va avea discuţii cu reprezentanţii acţionariatului austriac, urmând a fi centrate pe stabilirea „montajului financiar” pentru noul sezon rece. Totodată, Primăria a solicitat Guvernului sprijin financiar de 10 milioane de lei pentru constituirea stocurilor de combustibili, la fel ca şi în anii precedenţi. Este una dintre cele mai mici sume acordată reşedinţelor de judeţ cu sisteme centralizate de termoficare, în sezonul rece anterior, Iaşi – spre exemplu -, primind nu mai puţin de 60 milioane de lei. Consumatorii casnici vor plăti, ca şi până acum, 240 de lei pe gigacalorie, Lungu asigurându-i pe suceveni că „ nu trebuie să aibă niciun fel de emoţii vizavi de încălzirea de la iarnă”. „Suceava este sigurul oraş mare care nu are emoţii la încălzire, pentru că nu depinde de scumpirea gazului metan şi a energiei electrice. Noi suntem liniştiţi din acest punct de vedere, pentru că avem materia primă în curte” a evidenţiat edilul-şef.
Populaţia are către transportatorul, distribuitorul şi furnizorul de agent termic Thermonet datorii de aproape 1 milion de euro, şeful executivului local făcând apel la achitarea acestora, aspect valabil şi în cazul firmei de alimentare cu apă, canalizare şi epurare ACET. „Atât timp cât consumăm aceste utilităţi, cât vrem să stăm la bloc, eu zic că facturile pentru acestea trebuie achitate” a conchis Lungu.
You are currently viewing a placeholder content from Facebook. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.