BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Lukaşenko a rezolvat din pix problema inflaţiei: A interzis creşterea preţurilor în Belarus

Preşedintele din Belarus Alexsandr Lukaşenko a decis joi să interzică creşterea preţurilor alimentelor, pentru a reduce inflaţia galopantă din fosta ţară sovietică, relatează AFP. „De pe 6 octombrie, toate creșterile de preț sunt interzise. Interzise! De astăzi. Nu de mâine, de astăzi. Pentru ca prețurile să nu crească în următoarele 24 de ore”, a declarat Lukașenko la o întâlnire cu mai mulţi oficiali. Preţurile de consum au crescut cu 18% faţă de anul trecut, iar preşedintele ţării a considerat acest lucru unul „revoltător”.

Lukaşenko speră să revină la o inflaţie de 7-8% până anul viitor, notează AFP. Şeful Belarusului a mai precizat şi care sunt produsele ale căror preţuri au crescut simţitor: „Carnea, produsele lactate, carnea de pasăre… se scumpesc. În Minsk a existat un deficit de ouă în ultimele zile.”

Belarus, care se învecinează cu Ucraina, continuă să fie un aliat ferm al Rusiei. Pentru că a permis ca teritoriul său să fie folosit de trupele Moscovei pentru a lansa campania militară împotriva Kievului în februarie, ţara a fost lovită de un val de sancțiuni occidentale.