Discursul președintelui Republicii, Luiz Inácio Lula da Silva, în timpul sesiunii plenare de deschidere a Summitului Brics, la Johannesburg, Africa de Sud, 23 august 2023
Este o mare bucurie să mă întorc la Johannesburg, un oraș care a fost o etapă importantă pentru lupta împotriva Apartheidului și care continuă să fie o sursă de inspirație pentru lupta împotriva tuturor formelor de discriminare și inegalitate.
Ultima dată când am participat la acest summit, în 2010, am avut onoarea de a-i primi la Brasilia pe șefii de stat și de guvern ai Rusiei, Indiei și Chinei, precum și pe Africa de Sud în calitate de invitat.
Doar un an mai târziu, am confirmat intrarea Africii de Sud în prima extindere a grupării noastre.
Includerea Africii de Sud ne-a permis să reflectăm mai bine noua configurație a puterii mondiale. Am fost consolidați.
În prezent, reprezentăm 41% din populație și suntem responsabili pentru 31% din PIB-ul mondial, în funcție de paritatea puterii de cumpărare.
Dar ne confruntăm cu un scenariu care este mai complex decât atunci când ne-am reunit pentru prima dată.
În doar câțiva ani, am lăsat în urmă un scenariu de multipolaritate benignă către unul care reia mentalitatea învechită a Războiului Rece și a competiției geopolitice.
Această nebunie creează o mare incertitudine și corodează multilateralismul.
Știm unde ne poate duce această cale.
Lumea trebuie să înțeleagă că riscurile implicate sunt inacceptabile pentru umanitate.
Nu putem evita să ne ocupăm de principalul conflict actual care are loc în Ucraina și care are efecte globale.
Poziția istorică a Braziliei este de a apăra suveranitatea, integritatea teritorială și toate scopurile și principiile Națiunilor Unite.
Considerăm că este pozitiv faptul că un număr tot mai mare de țări, printre care și țările BRICS, sunt, de asemenea, angajate în stabilirea de contacte directe cu Moscova și Kiev.
Nu subestimăm cât de dificil este să se ajungă la pace.
Nici nu putem rămâne indiferenți la morțile și distrugerile care cresc în fiecare zi.
Suntem gata să ne alăturăm unui efort care poate contribui în mod eficient la o încetare rapidă a focului și la o pace echitabilă și durabilă.
Toată lumea suferă consecințele războiului. Populațiile cele mai vulnerabile din țările în curs de dezvoltare sunt afectate în mod disproporționat.
Războiul din Ucraina evidențiază limitele Consiliului de Securitate.
BRICS trebuie să acționeze ca o forță spre înțelegere și cooperare. Dorința noastră este exprimată în contribuțiile Chinei, Africii de Sud și ale țării mele la eforturile de soluționare a conflictului din Ucraina.
Multe alte conflicte și crize nu primesc atenția cuvenită, chiar dacă provoacă suferințe imense populațiilor lor.
Haitienii, yemeniții, sirienii, libienii, sudanezii și palestinienii merită cu toții să trăiască în pace.
Este inacceptabil faptul că cheltuielile militare globale într-un singur an depășesc 2 trilioane de dolari, în timp ce FAO ne spune că 735 de milioane de oameni suferă de foame în fiecare zi în lume.
Căutarea păcii este o datorie colectivă și un imperativ pentru o dezvoltare echitabilă și durabilă.
În multe locuri, în timp ce bărbații duc războaie, femeile sunt cele care luptă pentru conciliere. Valorificarea și consolidarea rolului femeilor în soluționarea conflictelor va fi din ce în ce mai importantă pentru o lume pașnică.
Mai mult decât atât, emanciparea femeilor este o condiție prealabilă pentru o dezvoltare economică și socială deplină.
Parafrazându-l pe marele lider pan-african Thomas Sankara: nu putem aspira la o societate în care jumătate din populație este redusă la tăcere de șovinismul masculin și de discriminarea în participarea politică și în lumea muncii.
Dragi colegi,
Defecțiunea guvernanței globale este evidentă și în agendele de dezvoltare, finanțare și schimbări climatice.
La revenirea la președinția Braziliei, mă întristează să constat că punerea în aplicare a Agendei 2030 este în pericol la nivel mondial.
Un raport recent al ONU indică regrese puternice.
Asistăm la cea mai mare creștere a inegalității între țări din ultimele trei decenii. În ceea ce privește 30 % dintre obiective, stagnăm sau mergem înapoi.
Este foarte greu să combatem schimbările climatice în timp ce atât de multe țări în curs de dezvoltare încă se confruntă cu foametea, sărăcia și alte violențe.
Principiul responsabilităților comune, dar diferențiate este încă relevant.
Cei care sunt în mare parte responsabili pentru emisiile de carbon care au cauzat criza climatică sunt cei care au realizat Revoluția Industrială și au alimentat un extractivism colonial prădător.
Aceștia au o datorie istorică față de planeta Pământ și față de umanitate.
Trebuie să prețuim Acordul de la Paris și Convenția privind clima, în loc să externalizăm responsabilitățile climatice către Sudul global.
Brazilia își recapătă rolul de lider în agenda de mediu.
Coordonarea cu alte țări în curs de dezvoltare care adăpostesc păduri tropicale pentru acțiuni în cadrul COP privind clima și biodiversitatea va fi vitală pentru a ne evidenția interesele.
Summitul amazonian din 8 și 9 august reprezintă o etapă importantă pentru construirea necesară a unui model de dezvoltare durabilă mai echitabil.
Resursele noastre nu trebuie să fie exploatate în beneficiul câtorva persoane, ci valorificate și puse în slujba tuturor, și mai ales
sursa: www.gov.br