ACTUALITATELOCALULTIMA ORĂ

Lucrări în ritm de melc la Liceul Dragoș Vodă din Câmpulung Moldovenesc. Și în noul an școlar, elevii vor studia în alte locații. Nemulțumiri în rândul câmpulungenilor

Lucrări în ritm de melc la Liceul ,,Dragoș Vodă,, din Câmpulung Moldovenesc. Și în noul an școlar, elevii vor studia în alte locații. Nemulțumiri în rândul câmpulungenilor inclusiv al elevilor. Redenumit Colegiul Național ,,Dragoș Vodă,, acesta a intrta într-un proiect de reabilitare, modernizare și dotare, valoarea fiind de 9.571.326 lei. Data finalizării ar fi trebuit să fie 31.XII 2022. Beneficiarul investiției este Primăria Câmpulung Modovenesc iar banii vin din fonduirle naționale. Primarul Mihăiță Negura anunța că a semnat un contract prin PNDL pentru acest proiect de anvergură. Anunuț era făcut în presa de casă în anul 2018.

Unitatea de învățămând a intrat în lucrări de renovare în 2020 iar  orele de curs au fost redirecționate  în locații care nu corespund standardelor unui învățământ de calitate.. Primăria  pare încă preocupată mai degrabă de festivaluri decât de un învățământ de calitate și în condiții care sunt deja normale într-o țară europeană.

Edilul își alocă eșarfa tricoloră doar atunci când trebuie să urce pe scenă. Investițiile inclusiv în  învățământ sunt tărăgănate iar preocuparea sa este ca mass media să îl laude.  Nici consilierii locali de la celelalte partide și formațiuni poloitice nu sunt mai prejos. Foecare este interesat să îi meargă propria afacere.

,, Noi elevii ne-am săturat de promisiuni când am aflat că și anul acesta liceul nu este gata. Se lucrează cu 7 muncitori. La început erau doar doi. Suntem obligați să facem în alt loc unde condițiile nu sunt bune deloc. Nu permitre cederea la tablă din spate. Trebuie să vezi ce scrie colegul ca să poți să scrii în caiet , sa își iei notiție. Se tratează cu indiferență iar noi elevii ne-am săturat.Ne adresăm dumenavostră în ideea că poate ne rezolvă această problemă. Să nu mai fim nevoiți să stăm în alte locuri unde iarna este foarte frig,, este mesajul unei eleve trimis redacției stiridinbucovina.ro.

Elevii sunt mutati in doua locații. Clase cu mucegai
 Elevii vor fi mutatți și în acest an școlar care mâine începe în două locații. ;, Unde din pacate cei de la real si cei la uman sunt mutati. Cei de la real(care sunt cu mai multa prioritate din pacate , stau in centru la internatul din curtea liceului) iar cei de la uman sunt mutati in sus langa scoala nr 4 . Din pacate se fac diferente super mari. Suntem foarte afectati : Mucegaiul din salile de curs unde stau cei de la uman si 3 clase de real (stiinte ale naturii),, ne transmite același elev.

Unitatea de învățământ este alături de Colegiul Național Militar ,,Ștefan cel Mare,, din Câmpulung Moldovensc o unitate etalon.

 

Istoricul Colegiului Național Dragoș Vodă

Informaţii privitoare la demersurile autorităţilor austriece privind aprobarea învăţământului secundar teoretic în limba română la începutul secolului al XX-lea , în C-lung Moldovenesc, deţinem din lucrarea Din trecutul Câmpulungului Moldovenesc ( manuscris) semnată de profesor dr. Ioan Bileţchi Albescu .
Informaţiile sunt demne de toată crezarea având în vedere faptul că prof. Bileţchi Albescu a fost peste 3 decenii director al liceului « Dragoş Vodă » în perioada interbelică şi a lăsat imaginea unui erudit şi a unui adevărat cercetător al istoricului Câmpulungului Moldovenesc.
Potrivit informaţiilor lăsate de prof. Bileţchi , populaţia de la munte din zona Câmpulung dorea la începutul secolului XX „ o şcoală mai înaltă, şcoală latinească, gimnaziu care să pregătească tineretul pentru studiul universitar, din care să iasă preoţi, profesori, judecători, avocaţi, medici, ingineri. Dorea o şcoală cum era gimnaziul din Suceava”. În şedinţa din 26 septembrie 1903 Comitetul comunal al oraşului Câmpulung cerea de la guvernul austriac un gimnaziu cu limbile de predare română şi germană. În şedinţa din 9 ianuarie 1904, primarul Câmpulungului, dr. Iuster , comunică sfatului comunal că a primit o scrisoare de la mareşalul ţării Iancu Lupul, deputatul Câmpulungului, privitoare la „ crearea unui gimnaziu în Câmpulung”, scrisoare în care asigură pe câmpulungeni că „ a întreprins paşii necesari pentru activarea şcolii”

În şedința din 26 septembrie 1903 Comitetul comunal al oraşului Câmpulung cerea de la guvernul austriac un gimnaziu cu limbile de predare română şi germană. În şedința din 9 ianuarie 1904, primarul Câmpulungului, dr. Iuster , comunică sfatului comunal că a primit o scrisoare de la mareşalul țării Iancu Lupul, deputatul Câmpulungului, privitoare la „ crearea unui gimnaziu în Câmpulung”, scrisoare în care asigură pe câmpulungeni că „ a întreprins paşii necesari pentru activarea şcolii”. În şedința Consiliului comunal din 27 martie 1906 se citeşte o scrisoare a deputatului dr. Aurel Onciul , privitoare , de asemenea , la viitor. În luna octombrie a aceluiaşi an , primăria a primit o telegramă de la dr. Aurel Onciul, deputat de Câmpulung, prin care acesta aducea vestea îmbucurătoare că „ ministerul a aprobat deschiderea gimnaziului chiar pe ziua de 1 septembrie 1907” şi că „ cheltuielile pentru plata personalului şi celelalte s-au prevăzut în bugetul ministerului”. Noul gimnaziu nu avea să fie curat românesc, ci tracvist, adică unele materii se vor preda în limba română, iar altele în limba germană. Pentru a facilita elevilor îmbinarea limbei germane cu limba maternă, accesul la cursurile gimnaziului românesc, s-a creat în acelaşi timp un liceu real , curat german , la Gura Humorului. Un rol important în înființarea gimnaziului câmpulungean l-a avut, pe lângă cercurile politice vieneze , deputatul de Câmpulung în parlamentul austriac din acea vreme, contele Franz Bellegarde. Prin decretul împărătesc din 27 septembrie 1907 se întemeia în Câmpulung un gimnaziu de stat complet cu 8 clase. Statutul lui se reglementa prin decretul Ministerului de culte şi instrucţiunea din 3 octombrie 1907 nr. 40301, prevăzând ca personal un director, 10 cadre pentru materiile predate, şi „un servitor definitiv.”

Conducerea provizorie a gimnaziului se încredinţa profesorului dr. Daniil Verenca de la Şcoala reală superioară din Cernăuţi. Profesorii suplinitori se numiră Modest cavaler de Sorocean şi Dimitrie Logigan. Alături de aceştia în primii ani au mai predat : parohul de Câmpulung , Nicolai Țurcan religia ortodoxă, Leonhard Haschler, religia catolică, rabinul dr. Wolf Mischel , religia mozaică , învăȚătorul Spiridon Mercheş, cântarea, profesorul Ion Ştefureac , desenul. În anul şcolar 1907/1908 a funcționat numai clasa a I-a în două secȚii A şi B. Elevii au fost înscrişi prin examen de admitere ce s-a Ținut la 9 şi 10 septembrie 1907 şi la care s-au prezentat 86 de candidați. Învățământul în limba română se preda la religia ortodoxă, limba română, latina şi matematică, restul în limba germană. În anul şcolar 1908/1909, directorul gimnaziului, dr. Daniil Verenca, a fost confirmat în funcție prin rezoluția împărătească din august 1908. În acelaşi an şcolar în rândul corpului profesoral au intrat şi Teodor Bălan, Leon Maieran şi Gheorghe Prelici. În sfârşit, începând cu anul şcolar 1909/1910 a fost numit ca titular prof. Ioan Bilețchi viitorul mare pedagog şi director al învățământului câmpulungean din perioada interbelică. În anul şcolar 1914/1915 şcoala devine completă având 8 clase. Anii războiului mondial bulversează şi învățământul secundar câmpulungean, mai ales prin concentrarea unor profesori, ocupațiile ruseşti , etc. După reîntregirea naȚională, începând cu 1919, sub administraȚia românească toate materiile se predau în limba română după manualele româneşti din vechiul regat. În acelaşi an fu numit director prof. dr. Ioan Bilețchi ( 1 iulie 1919), iar gimnaziul de 8 clase a primit statutul de liceu sub numele de „Dragoş Vodă” . Acest nume l-a păstrat până în 1948 când reforma comunistă a învățământului l-a interzis, introducând titulatura de Şcoală Medie. Numele de „ Dragoş Vodă” va fi redat liceului cu prilejul semicentenarului ( 1957). Începând cu anul şcolar 2000 – 2001, liceul a devenit Colegiu Național.