Au trecut peste 30 de ani de la inventarea internetului şi lumea s-a schimbat aproape complet în acest timp. Lumea, cu unele excepţii. Cum ar fi cele 52.000 de case care nu au energie electrică. Aceasta este estimarea Ministerului Energiei. Mai multe gospodării dintre acestea se află în zona Humorului, un paradis al Bucovinei.
Viața la opaiț
Mai multe gospodării din Poiana Micului, comuna Mănăstirea Humorului nu au energie electrică deși sunt în mijlocul satului. EON nici nu catadisește să facă investiții că așa e această companie, stat în stat, însă atunci cînd localnicii plătesc pentru nu mai sta pe intuneric situația s-ar schimba. Dar pana la intrerupătotul din casă este cale lungă.
Doar că nu toți românii au sume uriașe să plătească stâlpii pentru extindere, firele de electricitate, transformatoare și munca aferenta la . Există oameni care își duc traiul de pe o zi pe alta. Și nu numai în Poiana Micului ci peste tot în județ și în țară.
10 ani în beznă. Atâția ani are o familie din Poiana Micului. Casa deja arată precum negura anilor ca și fețele celor care trăiesc în ea. Au primit teren de la administrația locală și și-au incropit un acoperiș deasupra capului. Muncesc toți din familie. Nu stau la mila nimănui. Au animale în gospodărie și nu dispun de bani pentru a plăti aproape 10.000 de lei pentru a scăpa de bezna. Cine e mai înstărit cât de cât a apelat la un generator. Pe principiul se descurcă fiecare cum poate însă dacă esti dator la stat sau la bancă, situația se schimbă.
-Curent electric aveți?
-Nu!
-Cum e o zi din viaţa voastră fără curent electric?
-Obişnuită. Pentru noi e ceva obişnuit.
-Adică?
-N-am avut niciodată şi ni s-a părut ceva…
-De 10 ani avem casa aici. Aici am primit pământ de la primărie.
-Păi… nu, tu, televizor, nu, tu, radio…
-Hai că la un radio mic mai punem baterii, nu?
-Da, mai punem.
-Şi alea se consumă repede.
Două-trei zile şi ne trebuie baterii noi. Cumpărăm gaz, stăm la lampă, cum putem…
Și lângă casa lor mai sunt câteva, unele vechi altele în construcție. Au cerut ajutorul administrației locale de atunci și de acum. Au avut promisiuni și de la deputatul minorității polone, Longher Ghervazen. Au trecut aproape 4 ani de mandat al noului edil,fost USR; trecut la PNL.
Oamenii trăiesc în ”beznă” pentru că racordarea lor la rețeaua națională de energie pare să nu fie o prioritate pentru operatorul de furnizare a curentului decat atunci când plătești ca persoană fizică extinderea cu tot ce cuprinde.
În România, țară europeană, în secolul XXI, potrivit unei estimări a Ministerului Energiei pe baza datelor colectate de la Consilii Județene si Prefecturi, în 2020 peste 52,000 de gospodării nu aveau curent electric, multe dintre acestea aflându-se în zone izolate.
Desi necesare, investițiile pentru conectarea gospodăriilor la rețeaua de electricitate nu demonstrează criteriul de eficiență, adică nu aduc beneficii operatorului de distribuție, așadar va mai trece mult timp până când curentul electric va ajunge și aici și în alte zeci de mii de case din țară.
Viorel Croitoru: Aprobăm bani în deliberativul local și ne apucăm de treabă
Primarul comunei Mănăstirea Humorului, Viorel Croitoru susține că aducerea iluminatului public în Poiana Micului la aceste locuințe a fost și una din promisiunile electorale din manatul care se va încheia în acest an. Edilul susține că adminsitrația locală a apelat la o firmă privată care a întocmit toate documentele aferente extinderii iluminatului public în Poiana Micului și în prima ședință de deliberativ local va aproba bani pentru demararea investiției. ,,Investiția se va face din bani proprii. Am depus documentația pentru extinerea reței la EON însă se pare că e destul de greu. Îmi voi ține cuvântul din campania electorală și ne vom apuca de treabă,, a spus edilul comunei.
Ales pe listele USR ca edil al comunei, Viorel Croitoru susține că nu a avut sprijin prea mare de la județ dar acum că a trecut în barca PNL speră la mai mult sprijin din partea conducerii județului. Primarul are planuri mari pentru că ar vrea cât mai mulți turiști în comună și promisiunile sale electorale să fie toate îndeplinite.