Localnic din satul Iaslovăț, supărat foc că vântul îi aduce frunzele copacilor sub gardul gospodăriei. Toamna își spune cuvântul. Frunzele cad pentru ca arborii sa poată supraviețui iernii. Numai că săteanul nu are vreun copac prin curte sau livadă ci vecinii.
Omul are curtea plină de betoane iar drumul comunal a fost nu demult asfaltat de Primăria comunei. Dacă probabll, artera de circulație ar fi fost lăsată de pământ, localnicul nu ar fi avut curajul să se oftice pe frunzele copacilor. și nici să se uite urât la vecini.
De ce greblarea frunzelor toamna este de fapt dăunătoare pentru mediu?
Toamna aduce cu ea frumusețea frunzelor care se schimbă, dar și consecințele: frunzele căzute. Acest proces este o parte a naturii pe care Britannica o descrie ca fiind un act de autoconservare. Deși pare că vântul suflă frunzele din copaci, acestea cad de fapt ca urmare a unui proces declanșat de temperaturile mai scăzute.
Când începe acest proces, copacii reduc cantitatea de clorofilă din frunze, ceea ce face ca verdele să se piardă din ele. De asemenea, copacii încetează să mai furnizeze apă și alți nutrienți frunzelor. Acest proces natural are ca rezultat nuanțele aurii și roșii ale sezonului de toamnă. Ca o etapă finală, copacul începe să dezvolte un strat protector între ramură și frunză, ceea ce face ca frunza să cadă pe măsură ce copacul intră în faza de repaus.
Greblarea frunzelor este aproape la fel de comună ca și căderea frunzelor, dar poate că nu ar trebui să fie. Mulți cred că frunzele nu ar trebui să fie greblate deloc, deoarece este dăunător pentru mediu, potrivit National Wildlife Federation (NWF).
FRUNZELE OFERĂ UN ÎNGRĂȘĂMÂNT NATURAL
NWF raportează că frunzele sunt de fapt bune pentru mediu în mai multe moduri. În primul rând, ele sunt un îngrășământ natural și nu costă nimic. Un strat de frunze previne apariția buruienilor și oferă un îngrășământ excelent pe măsură ce frunzele se descompun oriunde cad.
Explicație științifică
Conform cercetărilor ştiinţifice în domeniu, se pare că lucrurile nu stau chiar aşa. Se pare că principala cauză pentru care frunzele cad nu este legată de frig sau iarnă, ci de…secetă! Cercetătorii au descoperit cu surprindere că inclusiv copacii care cresc în zone umede, cu ploi şi zăpezi abundente pe timpul toamnei şi iernii, ajung să sufere de sete pe perioada anotimpurilor reci. Forţa cu care arborii absorb apa din sol, pur şi simplu nu este sufient de puternică pentru a absorbi suficientă apă când temperaturile sunt scăzute, pentru a compensa pierderea de apă la nivelul fruzelor, atunci când afară este frig.
În cazul arborilor, principala funcţie biologică a frunzelor este acea de fotosinteză, prin care arborii folosesc apa, dioxidul de carbon şi lumina solară pentru a produce compuşi organici şi oxigen. Doar că pentru a obţine forţa de absorbţie necesară obţinerii apei din sol, copacii trebuie neapărat să transpire în mod constant. Deoarece totalitatea frunzelor au o mare suprafaţă totală, frunzele transpiră o cantitate uriaşă de apă, prin urmare pe timpul iernii copacii trebuie să-şi piardă frunzele pentru a nu se deshidrata şi usca.
Pe timpul iernii, copacii transpiră prin micile crăpături din scoarţă. Pe lângă acesta aspect, copacii care nu-şi pierd frunzele pe timpul iernii, cum sunt coniferele, sunt extrem de bine adaptaţi la secetă.