BREAKING NEWSRELIGIEULTIMA ORĂ

Liturghia Sf. Cuvioase Parascheva

Punctul central al manifestărilor religioase prilejuite de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva a fost, astăzi, la Iași.

În fața Catedralei Mitropolitane, pe o scenă special amenajată, s-a desfășurat Sfânta Liturghie oficiată de 26 de înalți ierarhi din țară și de peste hotare, în frunte cu Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucvinei.

În cuvântul său, Înalt Prea Sfințitul Gheorghios, mitropolit de Katerini, Grecia, a vorbit despre importanța credinței și despre ceea ce reprezintă Sfânta Parascheva în viața noastră: ”Cu toții am venit, unii de aproape, alții de departe, ca pelerini aSfintei Parascheva din Epivata, protectoarespirituală Cetății Iașilor și ocrotitoarenoastră, tuturor. Pelerinajul nostru devine astfel mărturie dispoziției noastre lăuntrice spre a ne întări credință din credința ei, din credința pe care avut-o Sfânta Parascheva în Dumnezeu și de umbla în viața noastră după exemplul ei.

La finalul Slujbei, Părintele Mitropolit Teofan a premiat pe scenă mai multe persoane care s-au implicat, anul acesta, în sprijinirea refugiaților ucraineni.

În cuvântul său, înaltul ierarh a vorbit despre importanța rugăciunii în contextul conflictului armat din Ucraina: Dumnezeu de sus și mai marii lumii de jos pot în cele din urmă să împlinească mult, dar mult putem împlini și noi ci nu este vreo armă mai importantă decât rugăciunea. De aceea, pe lângă rugăciunea pe care adresați lui Dumnezeu pentru dumneavoastră, pentru membrii familiei, amintiți-vă seara la rugăciune de chipul celor care au căzut sub bombe, de mamele lor de acasă, de soții și de prunci. rugăciune, metanie, un psalm din dumneziasca psaltire pot aduce mult pentru cele care se întâmplă acolo, rugându-l pe Dumnezeu să vină cu mâna sau ocrotitoare, apărându-ne și pe noi și pe ei de urgia cea nemiloasă războiului.

După Sfânta Liturghie, pelerinii au primit tradiționala masă caldă, oficialităţile locale pregătind în acest scop 40 de mii de porţii de sarmale.

De la ora 17:00, la Primăria Iaşi, va avea loc Seara Valorilor.

Ca şi în anii precedenţi, se acordă premiile Academiei, titlurile de “Cetăţean de onoare”, premiul pentru Jurnalism, în total fiind 10 categorii.

Mii de credincioși participă, la Iași, la Sfânta Liturghie, oficiată cu prilejul Hramului Cuvioasei Parascheva, de 26 de înalți ierarhi, atât din țară cât și de peste hotare, în frunte cu Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Ceremonialul religios se desfășoară în faţa Catedralei Mitropolitane, pe o scenă special amenajată.

 

sursa foto:Andrei Luca