BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

LISTA oficialilor din Ucraina DEMIȘI în urma scandalurilor de corupție. Mai mulți guvernatori și viceminiștri din Ucraina, trasi pe linie moarta

Cinci guvernatori regionali şi patru viceminiştri au fost demişi din funcţie în Ucraina, în urma scandalurilor de corupție, unul dintre acestea vizând chiar Ministerul Apărării, în plină invazie a ţării de către Federația Rusă, relatează AFP.

Potrivit lui Taras Melniciuk, reprezentant al guvernului pe lângă Parlamentuld e la Kiev, guvernatorii regiunilor Dnipro (centru) – Valentin Reznicenko, Zaporojie (sud) – Oleksandr Staruh, Sumi (nord) – Dmitro Jivîtski, Herson (sud) – Iaroslav Ianuşevici şi al capitalei Kiev, Oleksi Kuleba, îşi vor părăsi posturile.

Reznicenko a fost acuzat de mai multe publicații ucrainene, în noiembrie, că ar fi atribuit contracte de reparaţii de drumuri în valoare de zeci de milioane de euro unui grup co-fondat de iubita sa, care lucrează ca antrenor de fitness.

Conform informaţiilor apărute în presă, el şi colegii săi din regiunile Sumi, Herson şi Zaporojie figurează în anchete judiciare, în timp ce demiterea lui Kuleba este legată de următoarea sa numire în cadrul administraţiei prezidenţiale, de unde chiar astăzi și-a dat demisa Kirilo Timoșenk, șeful de cabinet al președintelui Ucrainei.

Guvernul i-a demis, de asemenea, pe viceministrul apărării Viaceslav Şapovalov, a cărui demisie fusese anunțată deja, pe cel al politicii sociale, Vitali Muzîcenko, şi doi viceminiştri ai dezvoltării teritoriale, Ivan Lukeria şi Viaceslav Negoda.

Anatoli Ivankevici şi Viktor Vîşniov, ambii şefi adjuncţi ai serviciului ucrainean de transport maritim şi fluvial, au fost, de asemenea, revocaţi din posturile lor.

Aceste concedieri şi demisii în cascadă intervin după dezvăluirile presei cu privire la preţuri umflate într-un contract de aprovizionare alimentară pentru armata ucraineană, primul scandal de corupţie izbucnit de la începutul războiului în cadrul Ministerului Apărării.

Cazurile de corupţie erau ceva obişnuit înainte de invazia rusă a Ucrainei. Acest scandal intervine în momentul în care Kievul cere aliaţilor săi occidentali, al căror sprijin militar şi financiar este crucial, să trimită sute de tancuri pentru a face faţă Moscovei, notează AFP, conform Agerpres.

Pe 22 ianuarie, guvernul de la Kiev l-a demis pe ministrul adjunct al Infrastructurii și Dezvoltării Comunităților, Vasil Lozinski, care a fost reținut după ce a fost acuzat că a primit o mită de 400.000 de dolari, anunță Kyiv Independent.