Markets in Crypto Assets (MiCA), cel mai nou proiect al cadrului juridic propus de Uniunea Europeană (UE) pentru controlul monedelor virtuale, include încă o clauză care ar putea interzice utilizarea criptomonedelor proof-of-work. Între timp, Parlamentul UE a votat cel mai recent proiect MiCA la 14 martie.
Probleme care stau la baza demonstrației de funcționare
Un proiect anterior al cadrului MiCA conținea o secțiune puternic formulată care propunea interzicerea serviciilor criptografice care se bazează pe tehnici de consens nesustenabile din punct de vedere ecologic începând cu ianuarie 2025. Cu toate acestea, din cauza protestelor din industrie, clauza a fost în cele din urmă abrogată.
Dovada de lucru conturează un mecanism de consens energo-intensiv utilizat de criptomonede precum Bitcoin. De-a lungul timpului, acest mecanism a făcut obiectul unui control și al unor comentarii negative atât în UE, cât și în alte regiuni la nivel global.
În septembrie, New York Times a raportat că industria minieră Bitcoin utilizează anual mai multă energie electrică decât Finlanda, o națiune cu aproximativ 5,5 milioane de locuitori. Cu câteva luni înainte de acest raport, China, care a dominat sectorul minier de criptomonede, a luat măsuri pentru a scoate în afara legii mineritul în această țară în luna mai.
În lunile care au urmat interdicției impuse de China, minerii s-au împrăștiat în întreaga lume în căutarea de energie electrică ieftină și a unui mediu de reglementare mai prietenos. Până în luna august, SUA au acaparat cea mai mare parte a pieței miniere globale, urmate de Kazahstan și Rusia.
Există afirmații ale lui Stefan Berger, parlamentarul UE responsabil de cadrul legislativ MiCA, potrivit cărora paragraful a fost eliminat între timp. Cu toate acestea, el a declarat că o decizie finală urmează să fie luată.
Ce conține noul proiect
O clauză similară este inclusă într-o versiune a documentului revizuit pe care CoinDesk a analizat-o, deși este drastic atenuată față de cea originală. Aceasta spune că activele criptografice „vor fi supuse unor standarde minime de sustenabilitate a mediului în ceea ce privește mecanismul lor de consens utilizat pentru validarea tranzacțiilor, înainte de a fi emise, oferite sau admise la tranzacționare în Uniune”.
Conform dispoziției, dacă un mecanism de consens de tip proof-of-work funcționează la scară modestă, acesta nu mai trebuie să îndeplinească normele de sustenabilitate. Nu s-a decis încă ce reprezintă o operațiune la scară mică.
A fost sugerată o altă versiune a propunerii, care ar permite măsuri de aplicare mai permisive. Cu toate acestea, se crede că performanța mai robustă beneficiază de mult sprijin în rândul parlamentarilor.
Ethereum face tranziția către Proof-of-Stake
Au existat mișcări cu privire la tranziția Ethereum de la actuala sa structură proof-of-work la o alternativă mai eficientă din punct de vedere energetic, cunoscută sub numele de proof-of-Stake. Cu toate acestea, nu este clar cum ar putea Bitcoin, cel mai mare cripto după capitalizarea de piață, să treacă la proof-of-work.
În ciuda agitației în jurul utilizării energiei regenerabile, industria criptomonedelor este încă foarte dependentă de sursele tradiționale de energie. Prin urmare, ceea ce face ca criptomoneda să fie potențial vulnerabilă în cadrul propunerii mai solide.
Membrii comunității cripto au reacționat rapid, făcând apel la cetățenii UE să își contacteze legislatorii și să se opună măsurii. Ledger, un producător de portofele cripto hardware, a publicat o declarație în care afirmă că oamenilor și întreprinderilor ar trebui să li se permită să aleagă tehnologia care le satisface cel mai bine nevoile. În plus, guvernele nu ar trebui să impună sau să discrimineze în favoarea unei anumite tehnologii. Acest lucru nu este liniștitor și ar avea consecințe semnificative pentru Europa.
Într-o lungă discuție pe Twitter, Pierre Person, un politician din Paris și membru al Comisiei juridice, a denunțat fraza nou introdusă. El a discutat despre implicațiile unei astfel de legislații asupra competitivității europene în mediul criptografic în expansiune.
Gânduri de perete cu privire la interdicția UE
Ca răspuns la solicitarea UE de interzicere a mineritului, Wall a avertizat că aceasta ar putea sfârși prin a fi cel mai rău lucru pentru mediu. El a remarcat că, dacă interdicția va continua, alte țări vor exploata oferta excedentară de energie regenerabilă.
Wall a menționat, de asemenea, Iranul, unde petrolul pentru a genera energie are un impact devastator asupra mediului. Anul trecut, un raport a constatat că Iranul folosea veniturile obținute din mineritul de bitcoin pentru a se sustrage sancțiunilor americane.