BREAKING NEWSEDUCAȚIE

Liceele din România vor putea organiza admitere suplimentară la profilurile pe care aceste licee le desemnează

Testarea separată pe care liceele din România o vor putea organiza pentru admiterea elevilor în clasa a IX-a nu va exclude examenele de Evaluare Naţională la Matematică şi Limba Română de la finalul clasei a VIII-a, a spus ministrul educaţiei, Ligia Deca.

Într-o declaraţie la Radio România Actualităţi ea precizat că proiectul de lege pe această temă, care urmează să fie aprobat de Guvern, prevede că liceele pot organiza examene suplimentare la materii specifice unui anumit profil, ceea ce le-ar permite elevilor să afle dacă au aptitudinile necesare pentru a urma acel profil.

Ligia Deca: Va exista Evaluarea Naţională, ca şi până acum, ca examen sumativ, care va testa română şi matematică, urmând ca toate liceele care au avut concurenţă în anii anteriori şi care doresc, asta e foarte important de subliniat, cele care vor dori vor putea anunţa că vor organiza admitere suplimentară la profilurile pe care aceste licee le desemnează, urmând ca probele efectiv să fie realizate la nivel naţional de către Centrul Naţional pentru Evaluare, care este parte a Ministerului Educaţiei. Deci, subiectele ar fi realizate într-un mod standardizat, naţional, de către Centrul Naţional pentru Evaluare.

Realizator: Ligia Deca a adăugat că prima generaţie de elevi care ar putea susţine examene suplimentare pentru a intra la un anumit liceu va fi cea care va finaliza clasa a VIII-a în anul şcolar următor celui în care a fost adoptată legea. Asociaţiile părinţilor au criticat încă de la început ideea organizării unor admiteri speciale la anumite licee, unde concurenţa este ridicată.