SPORT

Lady Rugby a debutat în prima ligă » Gabriela Popescu din Gura Humorului, singura femeie-președinte din sportul cu balonul oval!

Campionatul României de rugby s-a reluat într-un nou format, Liga Națională, care reunește primele două eșaloane valorice, SuperLiga și Divizia Națională. Gabriela Popescu a debutat cu echipa sa, RC Gura Humorului, reușind un rezultat onorabil în fața Științei Petroșani.

Povestea de la Gura Humorului e despre renașterea rugby-ului într-un oraș care respiră acest sport. Din 2018, echipa condusă de singura femeie-președinte din rugby-ul românesc, Gabriela Popescu, a jucat în al doilea eșalon și, printr-o fundație gândită tot de ea, a lansat programe de rugby pentru copiii din sate. D\

Nu doar din Suceava, ci și din Cluj ori Botoșani. Copiii – și veteranii care completează lotul sucevean – au debutat în Liga Națională, noul campionat al României, care înglobează fostele SuperLiga și Divizia Națională, cedând cu 12-46 în deplasare contra Științei Petroșani. Cine e Gabriela Popescu și cum a ajuns să conducă un club de rugby privat, care primește de la autoritățile locale doar folosirea stadionului și are un buget de sub 100.000 euro?

Gabriela Popescu, formată la Londra, în patria rugby-ului

Născută la Gura Humorului, spune că n-a avut nicio legătură cu sportul. „Am fost un copil grăsuț, care nu mergea la orele de sport. Am descoperit sportul pe la 21 ani, la Londra, unde munceam în domeniul financiar și făceam, din al doilea an, și facultatea. Dar mă sculam foarte de dimineață și vedeam foarte multă lume alergând. M-am apucat de alergat. Apoi, ajunsă acasă, am alergat trei-patru semimaratoane și două maratoane”, povestește ea.

În paralel, cum „la Londra se respira rugby”, a aflat, la întoarcerea acasă, acum un deceniu, că sportul e jucat și-n orașul ei de baștină. „Aici se joacă din anii ’70. M-am cunoscut cu antrenorul Andrei Varvaroi și le-am dat un rând de echipamente”,arata gsp.ro

Mai mult decât lecții de engleză

În 2014 a lansat și fundația Te Aud România, pentru „sprijinirea și îmbunătățirea condițiilor de viață ale orfanilor și copiilor dezavantajați din România”. „Londra m-a format ca adult și am vrut să fac un bine. Am zis că fie mă întorc la Londra, fie rămân în România și fac ceva„. Cu o bună prietenă care lucra în domeniul asistenței sociale, Gabriela s-a implicat, încă din primele luni, în acțiuni prin care a dăruit cadouri copiilor defavorizați ori i-a încurajat pe puștii din orașul Gura Humorului să doneze, de 1 iunie, o carte și o jucărie.

Foto Ștefan Constantin

Apoi, la Gura Humorului a venit Daniel Kearvell de la DHL, primul sponsor important al viitoarei echipe RC Gura Humorului. „El venise să dea lecții de engleză britanică. Văzuse că se joacă rugby și am discutat să facem mai mult”, explică Gabriela. DHL și alte firme private s-au implicat, de atunci, în rugby-ul humorean.

De 3 ani așteptăm acest moment. Am crescut odată cu echipa, am ajuns să mă uit la toate meciurile, am un loc pe stadion de unde privesc mereu
– Gabriela Popescu

Dintr-un program pentru juniori la refacerea seniorilor

Pe Gabriela o impresionaseră poveștile tinerilor defavorizați din mediul rural. „Copii care stăteau singuri, 16 ani, care aveau grijă de doi frați mai mici, cu părinți la muncă în Germania, crescuți de bunică…„. Așa că în 2017 s-a lansat și programul Rugby pentru Toți, prin care, până acum, 65 de copii din sate, majoritatea din Suceava – Berchișești, Mitocu Dragomirnei, Stâlpicani, Mănăstirea Humorului -, au primit burse și programe de mentorat. Mai mult, 5 dintre ei și antrenorul au fost plecați printr-un program în Noua Zeelandă.

„În 2018 ne-am dat seama că nu putem să pierdem copiii după clasa a 12-a. Așa că am refăcut echipa de seniori. Până acum, peste 27 de juniori au fost promovați la seniori”, spune ea.

Unii dintre ei au făcut deja pasul la echipe fruntașe. Alin Conache, 19 ani, e exemplul perfect, transferat la Timișoara. Acum, va fi adversar în prima ligă chiar cu echipa care l-a format pe el. Și pe alți zeci de copii pentru rugby-ul românesc.

 

sursa.articol integral gsp.ro

 

 

 

 

 

 

 

Echipa din Gura Humorului reunită pentru fotografia de grup Foto Ștefan Constantin

Rezultatele primei etape din Liga Națională

  • SCM Timișoara – CSU Alba Iulia 96-6
  • CSU Cluj – CSM Suceava 133-6
  • CS Năvodari – RC Grivița 44-37
  • RC Bârlad – CSM Galați 7-30
  • Știința Petroșani – Gura Humorului 46-12
  • Dinamo – Poli Iași 62-0
  • Steaua și Baia Mare stau. (Cele 14 echipe sunt împărțite în două grupe, A și B)