ACTUALITATEGENERALULTIMA ORĂ

Lacrimi la granita. Visarion a venit din Belgia sa isi intalneasca sotia si doi din cei sase copii la Vama Siret. Bucuros ca si-a revazut o parte din familie, trist pentru ca razboiul i-a ,,smuls,, ceilalti copii care au plecat in SUA

Lacrimi la granita. Visarion  a venit din Belgia sa isi intalneasca sotia si doi din cei sase copii la Vama Siret. Bucuros ca si-a revazut o parte din familie, trist pentru ca razboiul i-a ,,smuls,, ceilalti copii care au plecat in SUA. Este una din povestile fericite dar in acelasi timp si triste ale unei familii din regiunea Cernauti. Barbatul se vede insa neputincios impotriva sortii care i-a dus cei patru copii peste ocean. Daca va ajunge acolo sau nu, nu stie insa si i-ar fi dorit aproape in tara natala.

Barbatul este originar din Taraseni- regiunea Cernaut si  si-a petrecut  familia pana la PCTF Siret dupa ce a petrecut cu ea cateva zile. Nu a trecut dincolo pentru ca nu stie daca nu cumva va fi ridicat si luat pe front. ,, Nu vor sa faca pace si suntem nevoiti sa plecam. familii, copii, batrani,, sustine Visarion.

Lucreaza din ianuarie  2022 alaturi de fratele sau in Belgia. Ambii in constructii  si sunt multumiti ca au un loc de munca desi si-ar fi dorit sa  lucreze in tara natala mai ales ca se cam saturase de strainatate si renuntasera la Occident.

Razboiul insa le-a schimbat insa destinul. Poate insa  nu pentru mult timp.  Fratele lui Visarion are o firma de constructii  si sustine ca au ce lucra acolo. Situatia financiara  inca nu ii  permite  insa sa inchirieze un apartament pentru restul familiei asa ca a decis sa se revada cu sotia si cei doi copii in Vama Siret.

Dupa ce si-a condus familia care a plecat in Ucraina, Visarion astepta la cateva sute de metri de granita o masina care sa il ia si sa il duca in Belgia.

,, Sunt bucuros ca mi-am revazut sotia si cei doi copii. Sunt si trist pentru ca ceilalti patru copii mai mari au plecat in America. I-au scornit  cum este o vorba la noi, niste rude de acolo si s-au dus. De teama razboiului au plecat si am muncit mult peste hotare ca sa am o casa in locul natal. Am facut sacrificii si acum razboiul ne-a despartit. Nu mi-as fi lasat copii sa plece niciodata… Teama de razboi insa i-a determinat sa asculte rudele din America si s-au dus patru din copii,, spune Visarion.

Barbatul staa sprijin de un arbore de la marginea drumului si priveste spre frontiera cu Ucraina. Acolo in tara unde s-a nascut nu trece. Cel putin pana razboiul nu se va incheia nu are de gand.

,,  Am facut plinul la masina cu care a plecat sotia. La noi sunt probleme mari cu carburanti.  Fratele a deschis firma in Belgia si lucrez acolo. Stau cu el intr-un apartament si ca sa ii iau trebuie sa inchiriez altul. Chiria este intre 800 si 900 de euro,, povesteste Visarion.