Mobilizare intensă la poligonul de pregătire. Zeci de pompieri și spectatori au fost prezenți la primul test al ultimelor inovații din dotarea ISU Iași. Toată lumea a așteptat să vadă cum funcționează roboții și cât de eficienți pot fi în cazul intervențiilor.Doi dintre ei sunt electrici, autonomia bateriei ține până la 12 ore, iar ceilalți doi au un motor diesel peste care s-a pus un strat de metal pentru protecție. Aceștia se deplasează pe șenile și sunt dotați cu camere pentru a facilita munca celui care îi controlează. Odată ce este atașat furtunul de apă sunt gată de acțiune și intră în locurile unde pentru un pompier ar fi imposibil. Mai sunt dotați cu tot felul de dispozitive pentru a detecta temperatura, scurgerile de gaze sau radiațiile nucleare, arata bzi.ro.
„Momentan nu vrem să-i folosim în orice intervenție, ei vor fi exploatați într-un incendiu de amploare, o platformă industrială, un centru comercial, unde accesul pompierilor se face mai greu sau le pune viața în pericol. Facem o recunoaștere cu roboții, vedem despre ce este vorba și dacă putem acționa. Cei electrici au autonomie de până la 12 ore, după care avem acumulatori de schimb în autospeciale. În privința celor termici, au o autonomie de aproximativ 14 ore, depinde de situație.
Aceștia funcționează pe motor diesel, cu 49 de cai putere. Fiecare are protecție cu apă, niște orificii prin care jeturile de apă formează un scut protector. Perioada de instrucție a durat 4 zile la Cluj. Inițial, când am văzut telecomanda, mi se părea așa dificil, dar totul este foarte simplu, exact ca un joc video. Noi am fost 3 colegi, iar noi, la rândul nostru, îi vom instrui pe restul colegilor, astfel, în caz de urgență, toată lumea să fie pregătită”, a declarat Alexandru Tcaciuc, maistru militar auto, potrivit bzi.ro.