Un neurolog american, expert în sănătatea creierului și autor al unei cărți pentru prevenirea demenței, avertizează că alcoolul trebuie eliminat complet de la o anumită vârstă, potrivit adevarul.ro.
Medicul neurolog Richard Restak, autor al mai multor cărți privind sănătatea creierului, a subliniat în una dintre publicațiile sale că „alcoolul este o neurotoxină foarte, foarte slabă”, astfel că „nu este bună pentru celulele nervoase”.
Potrivit expertului, citat de adevărul.ro, efectele pot fi deosebit de grave odată ce ajungi la 65 de ani, deoarece corpul uman are mai puțini neuroni decât înainte.
„Este esențial să vă abțineți de la alcool într-un stadiu al vieții în care conservarea neuronilor este crucială”, a mai punctat expertul.
Deși pierderea nu este atât de semnificativă pe cât ar putea părea – studii recente ale Societății Britanice de Psihologie arată că putem pierde între „2 până la 4%” din neuroni de-a lungul vieții.
Principalul motiv pentru care alcoolul ar trebui eliminat este scăderea riscului de a dezvolta demență. Potrivit cercetărilor Societății pentru Alzheimer din Marea Britanie, oamenii care beau prea mult (mai mult de 14 unități de alcool în fiecare săptămână) își pun creierul și alte organe în pericol.
În cele din urmă, Organizația Mondială a Sănătății sugerează că niciun nivel de consum de alcool nu este sigur pentru sănătate. „Nu putem vorbi despre un așa-numit nivel sigur de consum de alcool.
Nu contează cât de mult bei – riscul pentru sănătate începe de la prima picătură. Singurul lucru pe care îl putem spune cu siguranță este că cu cât bei mai mult, cu atât este mai dăunător – sau, cu alte cuvinte, cu cât bei mai puțin, cu atât este mai sigur”, este de părere medicul Carina Ferreira-Borges.