Kraken, cea mai nouă și mai contagioasă subvariantă a Omicron, a ajuns în România. Primele două cazuri au fost depistate de medicii din București. Anunțul nu este surprinzător, pentru că profesorul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, declara că este o chestiune de timp până când subvarianta, responsabilă de producerea un număr mare de îmbolnăviri în Asia şi SUA, va ajunge și la noi.
ele 2 cazuri de contaminare cu Kraken au fost confirmare, luni dimineață, de către medicii de la Institutul „Matei Balş”, potrivit unui post TV.Varianta nouă produce aşadar un număr mare de îmbolnăviri, dar nu dă neapărat forme grave de boală, mai spun aceştia. Presiunea pe sistemul de sănătate poate fi însă mult mai mare, tocmai pentru că unităţile sanitare sunt deja aglomerate cu cazuri de viroze, gripă dar şi COVID, potrivit news.ro.
“Deocamdată, informaţiile disponibile vin din SUA, există o perspectivă teoretică ce probabil va deveni şi practică, de răspândire a acestei subvariante în Europa şi bineînţeles că la un moment dat şi la noi.
Cert este că infectează un număr mare de persoane şi asta în mod deosebit datorită unei mutaţii apărute la un aminoacid care îi permite să pătrundă mai uşor în celule”, a explicat Prof. Dr. Emilian Popovici.
Medicul spune că cei cu vârsta de peste 65 de ani ar trebui să aibă grijă mai mare în această perioadă de largă circulaţie a virusurilor respiratorii. deoarece o dublă infecţie, atât cu virusul gripal cât şi cu virusul SARS-CoV-2, poate duce mai uşor la complicaţii severe, mai ales dacă există şi alte boli asociate.
“O măsură importantă în acest context şi cu această perspectivă a dublei infecţii este ca persoanele care se infectează cu virusul COVID 19 sau cu virusul gripal să fie atente în primele două săptămâni în mod deosebit după vindecare, să fie atente să evite aglomerările umane, să poarte mască, să-şi ia nişte măsuri de precauţie pentru că în această perioadă de două săptămâni, în mod deosebit după o infecţie, este posibilă mai uşor o nouă infecţie.(…) Ca mijloace specifice de protecție rămân cele două vaccinări, cea gripală care previne gripa şi vaccinarea SARS-CoV-2 cu acest booster adaptat care previne într-o măsură destul de importantă formele grave de boală”, a declarat vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.