INTERNAȚIONAL

Kosovo şi-a închis frontiera pentru vehiculele înmatriculate în Serbia

Kosovo şi-a închis frontiera pentru mărfurile şi vehiculele din Serbia, ca răspuns la presupusa răpire a trei poliţişti kosovari de către forţe de securitate sârbe în nordul Kosovo, transmite joi dpa, preluând media de Pristina, care cita autorităţile vamale şi un purtător de cuvânt guvernamental.

Potrivit AFP, tensiunile între Belgrad şi Pristina s-au acutizat miercuri după arestarea de către Serbia a trei poliţişti kosovari.

Serbia a declarat că aceştia se aflau pe teritoriul său, erau în ţinută militară şi dotaţi cu arme automate, GPS, hărţi şi alte echipamente.

‘Banda teroristă a fost arestată azi (miercuri) la 12.38 în teritoriul Serbiei centrale, în zona satului Gnjilica, în municipalitatea Raska’, a declarat pentru presă Petar Petkovic, şeful biroului sârb pentru Kosovo.

Gnjilica se află la circa 6 km de un post de frontieră cu Kosovo.

Guvernul de la Pristina a declarat însă că poliţiştii au fost ‘răpiţi’ în teritoriul kosovar şi că aceştia făceau parte dintr-o unitate de supraveghere a frontierei, dispărând după ce semnalaseră o incursiune a unor bărbaţi mascaţi şi înarmaţi în apropiere de Leposavic, în nordul Kosovo.

Premierul kosovar Albin Kurti a acuzat Belgradul că i-a răpit pe poliţişti, cel mai probabil ca ‘un act de răzbunare’ după arestarea unui şef prezumtiv al unei grupări paramilitare sârbe marţi.

Pristina a interzis imediat intrarea în Kosovo a vehiculelor cu numere de înmatriculare sârbe, a declarat purtătorul de cuvânt guvernamental Perparim Kryeziu.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic l-a acuzat pe Albin Kurti că ‘vrea să provoace un război’, şi a promis că Serbia ‘va face totul’ pentru a evita un conflict.

‘Suntem la un moment de răscruce, vom continua să avem pace sau nu?’, a întrebat el. ‘Mă tem să nu fi trecut Rubiconul şi să nu fie foarte dificil să se revină la normal’, a declarat el la televiziunea sârbă.

Tensiunile între Belgrad şi Pristina s-au amplificat după instalarea în mai a unor primari etnici albanezi în patru localităţi din nordul Kosovo cu majoritate sârbă, în urma unor alegeri boicotate de sârbii din Kosovo.

Franţa, Germania şi SUA au chemat cele două părţi la dezescaladare, Washingtonul, aliat cel mai apropiat la Pristinei, denunţând decizia guvernului kosovar de a instala primarii.

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, i-a cerut miercuri seară lui Albin Kurti să ia ‘măsuri pentru o dezescaladare’. ‘În caz contrar, vor exista consecinţe politice negative’, a prevenit el, potrivit agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise