Klaus Schwab, fondatorul Forumului Economic Mondial, a cărui reuniune anuală a liderilor din lumea afacerilor și din lumea politici din stațiunea montană elvețiană Davos a devenit un simbol al globalizării, a demisionat din funcția de președinte al organizației, relatează Reuters.
Forumul Economic Monidla (WEF), care are sediul la Geneva, a făcut anunțul luni, după ce a dezvăluit la începutul acestei luni că Schwab, în vârstă de 87 de ani, care de decenii a fost fața reuniunii de la Davos, va renunța, fără a oferi însă atunci o dată fermă.
„În urma anunțului meu recent și când intru în cel de-al 88-lea an de viață, am decis să renunț din funcția de președinte și de membru al consiliului de administrație, cu efect imediat”, a declarat Schwab într-un comunicat publicat de WEF.
Forumul nu a detaliat motivele pentru care Schwab a demisionat din funcție, precizează Reuters.
Consiliul WEF a precizat în anunț că a acceptat demisia lui Schwab la o ședință extraordinară din 20 aprilie, vicepreședintele Peter Brabeck-Letmathe devenind președinte interimar, în perioada în care se va căuta un succesor pentru Schwab.
Schwab, născut în Germania, a înființat WEF în 1971 cu scopul de a crea un forum pentru factorii de decizie politică și directori de corporații de top pentru a aborda problemele globale majore.
Satul Davos a devenit treptat un punct de referință în calendarul internațional în fiecare lună ianuarie, când liderii politici, directorii generali și celebritățile se reunesc în discreta și neutra Elveție pentru a discuta agenda pentru anul care vine.
Critici
Privită pe scară largă ca un simbol al globalizării, adunarea de la Davos a WEF a atras, în ultimii ani, critici atât din stânga cât și din dreapta, ca fiind o organizație elitistă detașată de viețile oamenilor obișnuiți.
Cu sediul central deasupra Lacului Geneva, la celălalt capăt al Elveției, față de Davos, WEF a trebuit să facă față și rapoartelor negative despre cultura sa internă.
Wall Street Journal a declarat anul trecut că consiliul de conducere al WEF lucrează cu o firmă de avocatură pentru a investiga cultura sa la locul de muncă, după ce ziarul a raportat acuzații de hărțuire și discriminare la forum. WEF a negat acuzațiile.
Scuturat de criza financiară globală din 2007-2009, WEF a fost, de asemenea, lovit de tensiuni geopolitice de la invazia rusă a Ucrainei din 2022 și de politicile comerciale protecționiste ale SUA. Unii analiști o văd ca pe o instituție în declin.
Schwab a anticipat că globalizarea va fi atacată cu mult înainte ca Donald Trump să câștige pentru prima dată președinția SUA și Marea Britanie să voteze pentru părăsirea Uniunii Europene în 2016, evenimente pe care analiștii le-au atribuit nemulțumirii față de ordinea economică dominantă.
„O reacție crescândă împotriva efectelor (globalizării), în special în democrațiile industriale, amenință să dezvolte un impact foarte perturbator asupra activității economice și stabilității sociale în multe țări”, au scris împreună Schwab și colegul său Claude Smadja într-un articol de opinie în 1996.
„Starea de spirit din aceste democrații este una de neputință și anxietate, ceea ce ajută la explicarea apariției unui nou brand de politicieni populiști”.
Sursa foto: Flickr