BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Kievul solicită redenumirea unor localități din regiunea Cernăuți din cauza nerespectării standardelor limbii ucrainene

Comisia Națională pentru Standardele Limbii de Stat a Ucrainei a propus o serie de măsuri pentru a aduce denumirile localităților din regiunea Cernăuți în concordanță cu normele lingvistice ucrainene și pentru a evita influențele „rusești imperiale” sau „coloniale” asupra denumirilor acestor.

Printre localitățile vizate se numără satele Maiorca din comuna Chelmenți, Cervona Dibrova (Dumbrava Roșie) din comuna Hliboca. De asemenea, Comisia Națională pentru Standardele Limbii de Stat a cerut modificarea denumirii orășelului Krasnoilsk (Crasna) și a satelor Stara Krasnoșora (Crasnișoara Veche), Iujineț și Nova Krasnoșora (Crasnișoara Nouă).

Într-o declarație oficială, Comisia Națională pentru Standardele Limbii de Stat a subliniat că este necesară justificarea corespunzătoare a menținerii numelor actuale sau prezentarea de noi propuneri de denumiri, în conformitate cu legislația în vigoare,anunta bucpress.eu.

Pe lângă aceste recomandări, Comisia propune și schimbarea numelui satului Zveneaciîn în Dzveneaciîn, argumentând că actuala denumire nu respectă normele ortografice și de flexiune ale limbii ucrainene