ECONOMIC

Kelemen Hunor: Executivul nu va plafona preţurile la benzină şi motorină pentru populaţie, pentru că nu are cum

Nu sunt şanse ca executivul să plafoneze preţurile la benzină şi motorină pentru populaţie; nu pentru că nu ar vrea, ci pentru că nu are cum, a explicat vicepremierul Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor: O soluţie prin care să limiteze tot nu există, fiindcă poţi să pui o limită pentru o perioadă de timp, dar acest lucru înseamnă că tu trebuie să iei banii de undeva şi trebuie să plăteşti furnizorilor diferenţa. Cineva trebuie să cumpere de undeva şi trebuie să ducă pe piaţă şi asta nu poţi să ţii nelimitat.

Singura măsură pe care executivul o are în vedere este reducerea tarifelor la pompă cu 50 de bani pentru transportatori, însă mecanismul nu a fost pus deocamdată la punct şi nu se ştie de când va fi aplicată reducerea.

Florin Spătaru, ministrul economiei: Aceste măsuri sunt aprobate în strategia care a fost anunţată la nivelul guvernului şi o vom implementa cu siguranţă: reducerea preţului la pompă cu 50 de bani. Mecanismul prin care se va face această decontare va fi discutat în principal în Ministerul de Finanţe. Ministerul Economiei nu are un rol în acest mecanism. Vom veni cât de curând cu astfel de propuneri. Nu pot să vă dau o dată exactă.

Între timp, preţurile la carburanţi au început să crească din nou după propunerea Comisiei Europene de interzicere totală a petrolului rusesc în uniune.

La noi, cel mai ieftin sortiment de motorină, combustibilul cel mai folosit de transportatori, a ajuns la 8,7 lei litrul. În aceste condiţii, reprezentanţii firmelor de transport spun că subvenţia de 50 de bani este insuficientă. Ei ar dori reducerea TVA şi a accizei la combustibili. Un proiect de lege cu acest scop, iniţiat de USR, va intra cel mai probabil săptămâna viitoare la vot în Senat, însă şansele ca să şi treacă sunt minime. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus ieri că s-au făcut analize şi reducerea TVA la carburanţi nu ar produce efectele aşteptate în economie.