BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Jurnalista care a protestat în direct împotriva războiului la televiziunea rusă și-a dat demisia de la Pervîi Kanal

Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova, care a protestat în direct în timpul unui buletin de ştiri al postului de televiziune Pervîi Kanal, pro-Kremlin, împotriva ofensivei trupelor ruse în Ucraina, va părăsi canalul din proprie iniţiativă.

„Nu sunt speriată, dar în acest moment, bineînțeles, simt o mare povară a responsabilității și îm dau seama că viața mea s-a întâmplat în mod irevocabil. Nu cred că mă așteaptă vreo soartă tristă din cauză a ceea ce am făcut, dar sper că nu voi fi acuzată.

S-a considerat că a fost o chestiune administrativă și mi s-a dat un verdict administrativ și este o anchetă în desfășurare. Nu știu ce se va întâmpla”, a spus Marina.

Întrebată ce a determinat-o să recurgă la acel gest, Marina a răspuns:

„Am decis să fac acest lucru spontan. Dar, decizia era în sufletul meu de mai mult timp. În ultima vreme am simțit o disonanță cognitivă din ce în ce mai puternică între credințele mele și ceea ce spuneam pe post. Era un sentiment crescând de nemulțumire, iar războiul a fost punctul fără întoarcere.

În momentul în care mi-a fost imposibil să mai păstrez tăcerea am realizat că va trebui fie să fac ceva sau voi ajunge într-un punct din care nu mă voi mai putea întoarce. Și mi-am dat seama că mi-ar fi fost din ce în ce mai dificil să face ceva”.

Jurnalista a povestit că nu a crezut că va reuși să facă ce își propusese și chiar se vedea arestată înainte să poată apărea cu pancarta la TV.

„M-am temut până în ultimul moment că nu voi reuși să fac asta, că nu va avea efectul pe care îl așteptam, pentru că redacția este un spațiu deschis, e un spațiu uriaș și îmi planificasem să fac un pas înapoi, să vin în spatele ei, dar mi-am dat seama că nu m-aș fi putut vedea foarte bine, că regizorii de platou vor schimba repede imaginea, o să fiu arestată, dar în cele din urmă am urmărit din punct de vedere tehnic cum erau desfășurate toate lucurile și m-am gândit cum să organizez totul.Și până în ultimul moment m-am gândit și am decis – mi-am dat seam că voi putea să trec de cei care stau în fața studioului și că pot să mă postez în sptele prezentatoarei. Așa că m-am mișcat foarte rapid, am trecut de paznici și am putut să apar cu pancarta”, a povestit ea.