Județul Suceava cap de afiș Aproape 100 de percheziții au avut loc marți dimineață, în Timiș și alte județe din țară, pentru destructurarea unor grupări specializate în contrabandă, cu ramificații internaționale. Potrivit oamenilor legii, traficanții aveau inclusiv o hală de producție unde urmau să fie instalate linii de fabricație pentru prelucrarea tutunului și producerea de țigarete.
În urma celor 79 de percheziții domiciliare desfășurate în 26 martie de cei de la DIICOT și DICE a fost dispusă măsura reținerii față de 11 persoane. Este vorba despre liderii și principalii membri ai grupurilor infracționale, din care patru având calitatea de funcționar. Printre principalii vizați pe Daniel Ștefan Blanaru, zis ”Blană”, din Fălticeni.
Față de alte trei persoane, cercetate pentru constituirea unui grup infracțional organizat, contrabandă cu țigări și spălare de bani, a fost dispusă măsura controlului judiciar.
Perchezițiile s-au desfășurat în județele Arad, Suceava, Dolj, Călărași, Sibiu, Iași, Teleorman, Mehedinți, Timiș, Brașov, Covasna, Argeş, Ilfov, Constanţa și în București. În Timiș, la Săcălaz, perchezițiile au avut loc la un depozit de artificii.
Scopul a fost destructurarea a două grupuri infracționale organizate, cu ramificații transfrontaliere în Cehia, Bulgaria și Ucraina, care se ocupau cu contrabandă cu țigări, materiale pirotehnice și cu spălarea banilor. Grupările au prejudiciat bugetul statului cu aproape 13 milioane de euro.
Au fost puse în aplicare peste 50 de mandate de arestare, audierile desfășurându-se la sediul DIICOT Timișoara.
Cum acționau infractorii
Din cercetările efectuate a rezultat că, în perioada 2022 – 2024, membrii celor două grupări ar fi procurat bunuri accizabile din afara României, le-ar fi introdus fraudulos în țară – cu complicitatea sau susținerea unor funcționari din cadrul autorităților publice – și depozitat pentru a le vinde apoi pe piața neagră.
Persoanele care se ocupau de coordonare identificau furnizorii produselor de contrabandă și lansau comenzile, ocupându-se ulterior de organizarea transportatorilor și livrarea bunurilor accizabile sau de contrabandă, către clienți.
„De asemenea, în mod repetat, liderii ar fi inițiat și participat la mai multe întâlniri cu membrii, în cadrul cărora, ar fi fost analizate modul de acțiune, aspectele de natură financiară și măsurile de protejare a activităților ilicite.
Pentru a se asigura de reușita activităților infracționale, aceștia ar fi ținut legătura cu alte persoane, aflate în palierul de protecție (funcționari), care ar fi acționat pentru facilitarea intrării în țară a transporturilor și apoi, pentru livrarea în siguranță a bunurilor accizabile, inclusiv prin furnizarea de informații în legătură cu acțiunile poliției, amplasarea dispozitivelor de supraveghere și accesul la date din bazele centralizate”, transmit cei de la IPJ Arad.
Destinatarii transporturilor cu bunuri de contrabandă aflați în România reprezentau un alt segment important, aceștia contactându-i periodic pe lideri pentru comenzi. Ulterior, ar fi ascuns marfa în depozite clandestine și ar fi distribuit-o către propria clientelă de pe piața neagră.
„Urmărind să elimine dependența de producătorii și furnizorii de produse accizabile din afara țării și precum și riscurile pe care le-ar fi presupus introducerea ilicită a acestora pe teritoriul național, membrii ar fi acționat pentru dezvoltarea unor facilități proprii de producere a bunurilor accizabile, investind sume importante de bani obținute din activitățile infracționale (ar fi construit o hală de producție unde urmau să fie instalate linii de fabricație pentru prelucrarea tutunului și producerea de țigarete, care ar fi fost găsite într-o localitate, din județul Suceava, pe parcursul unei percheziții efectuate anul trecut)”, mai transmit cei de la IPJ Arad.
Acțiunea de amploare coordonată de procurorii de la DIICOT Timișoara de marți, 26 martie, privind membri a două grupări infracţionale organizate cu ramificaţii transfrontaliere în Cehia, Bulgaria și Ucraina, constituite în scopul săvârșirii infracțiunilor de contrabandă cu ţigarete, produse accizabile (tutun), materiale explozive (pirotehnice) şi spălare a banilor, îl are printre principalii vizați pe Daniel Ștefan Blanaru, zis ”Blană”, din Fălticeni.
Miercuri, 27 martie, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Timiș, cu propunerea de arestare preventivă a celor 11 persoane reținute, pentru 30 de zile.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și de Biroul Tehnic și de Criminalistică al DIICOT.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Inspectoratului General al Poliției Române și structurilor subordonate din teritoriu, jandarmilor Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și specialiștilor Direcției Generale Antifraudă Fiscală și Autorității Vamale Române.
Periculosul interlop Blană căra țigări de contrabandă cu remorca inainte de a fi arestat in 2023
Interlopul recidivist Daniel Blănaru, zis Blană, este deja obișnuit cu masurile de arest preventiv, el a mai fost arestat din nou in aprilie 2023 în urma unui flagrant în care a fost prins că transporta cu remorca 200.000 de pachete de țigări de contrabandă. Infractorul are mai multe infracțiuni și condamnări la activ.
”Blană” este un interlop condamnat pentru fapte cu violență, șantaj, taxă de protecție și trafic de țigări din municipiul Fălticeni.
Periculosul interlop Blană căra țigări de contrabandă cu remorca
Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Arad au realizat o acțiune de prindere în flagrant delict a două vehicule, care transportau țigarete susceptibile a proveni din contrabandă.
În cadrul activităților, au fost depistate în trafic, în municipiu, un ansamblu rutier și o autoutilitară, încărcate cu țigarete.
Totodată, au fost puse în aplicare trei mandate de percheziție, la două imobile din Șofronea și unul din municipiul Arad.
În urma activităților, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 200.000 de pachete de țigarete netimbrate (4.000.000 de țigarete), un ansamblu rutier format din cap tractor și semiremorcă, o autoutilitară, un autoturism și 1.000 de euro.