ACTUALITATE

Judetul Suceava a primit 2 milioane de euro pentru cazarea si intretinerea refugiatilor .Cati bani a decontat Romania

Trei milioane de refugiați din Ucraina au trecut granițele României în acest an, însă doar 3% au ales să se stabilească temporar în țara noastră. Pentru cazarea și hrana refugiaților, guvernul a alocat peste 70 de milioane de euro, bani care vor fi recuperați de la UE.

Din martie până în octombrie 2022, România a cheltuit 75 de milioane de euro pentru refugiații ucraineni, informează publicațiile G4Media și Info Sud-Est. Cei mai mulți bani au fost accesați de București – 82.912.409 lei, Constanța – 65.182.690 lei și Maramureș – 26.377.587 lei. Peste 2 milioane de euro au fost alocați și județelor Brașov, Suceava, Cluj, Sibiu și Iași.

Cele mai puține fonduri au fost accesate de județele Gorj, Covasna, Mehedinți, Caraș-Severin, Teleorman, cu mai puțin de 200.000 de euro decontați de la începutul războiului.  Cei mai mulți refugiați de la malul mării, cazați în Mamaia În Constanța, peste 13 milioane de euro au fost direcționați de la stat pentru masa și cazarea refugiaților, prin programul 50/20. Conform informațiilor transmise de ISU Dobrogea, citate de cele două publicații, 32 din cele 70 de primării din județ au în evidență persoane fizice care au depus cereri pentru decontarea cheltuielilor legate de hrănirea și cazarea de urgență.

Până la 31 octombrie, în Constanța, au fost decontați 13 milioane de euro, din care 9,9 milioane au ajuns la persoane fizice, iar 3,1 milioane, la persoane juridice. Conform celor mai recente informații furnizate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța, 289 de entități doresc să primească în continuare refugiați ucraineni, în baza programului 50/20.

Peste jumătate sunt unități de cazare pentru turiști în sezonul estival, cele mai multe aflându-se în Mamaia și Mamaia Nord. De altfel, cei mai mulți refugiați din județ sunt concentrați în Mamaia și cartierele limitrofe ale stațiunii, precum și în Năvodari. Cum ajung banii de la guvern la populație Fondurile destinate programului 50/20 provin din fondul de rezervă al statului. Sumele necesare sunt transferate Ministerului Afacerilor Interne, la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Structura centrală împarte banii către ISU locale. De aici, fondurile sunt transferate primăriilor care solicită ajutor. Transferul banilor de la ISU la unitățile administrativ-teritoriale se face în maximum zece zile de la solicitare. Persoanele fizice care au cazat refugiați ucraineni primesc banii în cont sau în numerar, în baza facturilor.  În privința persoanelor juridice, plata se face direct de la ISU din județ, în baza protocolului existent – dacă respectivele persoane juridice se află în listele agreate ale Comisiei Județene pentru Situații de Urgență din cadrul Prefecturii.  Banii alocați programului 50/20 sunt decontați de la Comisia Europeană. În luna august, a fost decontată o primă tranșă, în valoare de 39 de milioane de euro.

„Are sens să admitem Croația, nu Bulgaria și România” Pe 7 martie 2022, a fost emisă OUG 20, prin care statul român se angajează să plătească 50 lei pe zi pentru cazarea unui refugiat din Ucraina și 20 de lei pe zi pe alimentația acestuia. Bulgaria a tăiat finanțarea pentru refugiați România se așteaptă la și mai mulți refugiați ucraineni în lunile următoare. Unul dintre motive este înăsprirea condițiilor de trai din Ucraina, țară care se confruntă nu doar cu agresiunea rusă, ci și cu probleme privind încălzirea și iluminatul clădirilor rezidențiale.  Un alt motiv este situația din Bulgaria. În statul vecin, s-au refugiat 50.000 de ucraineni, dintre care 13.000 sunt cazați hoteluri, conform publicațiilor bulgare. Însă, începând cu 1 decembrie, aceștia vor fi nevoiți să părăsească unele hoteluri de la Marea Neagră, după ce guvernul de la Sofia a hotărât reducerea sumei alocate de la 40 de leva pe zi la 15.  În România au intrat 3 milioane de ucraineni, începând cu 10 februarie și până în 2 decembrie, transmite Poliția de Frontieră, citată de G4 Media și Info Sud-Est. Doar 3% din refugiați au ales să rămână în țara noastră, iar jumătate din cei care s-au stabilit aici sunt copii.

Articolul integral pe G4 Media și Info Sud-Est: