INTERNAȚIONAL

Joe Biden afirmă că un lider al SI a fost ucis în timpul unui raid american în Siria

Raidul l-a vizat pe Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, care a preluat conducerea grupării militante la 31 octombrie 2019, la doar câteva zile după ce liderul Abu Bakr al-Baghdadi a murit în timpul unui raid american în aceeași zonă.

Liderul grupării violente Stat Islamic a fost ucis în timpul unui raid desfășurat în timpul nopții în provincia Idlib din nord-vestul Siriei, a declarat joi președintele Joe Biden.

Raidul l-a vizat pe Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, care a preluat conducerea grupării militante la 31 octombrie 2019, la doar câteva zile după ce liderul Abu Bakr al-Baghdadi a murit în timpul unui raid american în aceeași zonă. Un oficial american a declarat că acesta a murit la fel ca al-Baghdadi, explodând o bombă care l-a ucis pe el însuși și pe membrii familiei sale, inclusiv femei și copii, în timp ce forțele americane se apropiau.

El este cunoscut și sub numele de Amir Muhammad Sa’id Abdal-Rahman al-Mawla.

Operațiunea a avut loc în contextul în care SI a încercat o resurgență, cu o serie de atacuri în regiune, inclusiv un asalt de 10 zile la sfârșitul lunii trecute pentru a cuceri o închisoare.

Forțele speciale americane au aterizat cu elicoptere și au atacat o casă într-un colț al Siriei controlat de rebeli, confruntându-se timp de două ore cu bărbați înarmați, au declarat martorii. Locuitorii au descris focuri de armă și explozii continue care au zguduit orașul Atmeh, în apropiere de granița cu Turcia, o zonă presărată cu tabere pentru persoanele strămutate intern din războiul civil din Siria.

Primii respondenți au raportat că 13 persoane au fost ucise, inclusiv șase copii și patru femei.

Biden a declarat într-o declarație că a ordonat raidul pentru „a proteja poporul american și aliații noștri și pentru a face lumea un loc mai sigur”. El a planificat să se adreseze publicului american mai târziu joi dimineață.

sursa articol:indianexpress.com