BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Joe Biden a anunțat un ajutor militar de 1 miliard de dolari pentru Ucraina. SUA ar putea trimite lansatoare de rachete Harpoon

Președintele american Joe Biden a anunțat miercuri noi ajutoare militare în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari pentru Ucraina, inclusiv sisteme de rachete antinavă, rachete de artilerie și proiectile pentru obuziere.

Președintele american Joe Biden a vorbit miercuri la telefon cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, înainte să anunțe noi pachete de ajutoare militare, potrivit CNN.

„Mi-am reafirmat angajamentul că Statele Unite vor fi alături de Ucraina în timp ce își apără democrația și îi vor sprijini suveranitatea și integritatea teritorială în fața agresiunii ruse neprovocate”, a spus Biden într-un comunicat.

Ultimul ajutor militar american către Ucraina – în valoare de circa 700 de milioane de dolari – a fost anunțat de către Joe Biden la începutul acestei luni. „Această autorizație este a unsprezecea de retragere a echipamentelor din inventarele Departamentului Apărării pentru Ucraina începând din august 2021”, a transmis Pentagonul.

Până acum, doar Danemarca a furnizat rachete antinavă Harpoon.

Sistemul de rachete antinavă Harpoon este unul dintre cele mai sofisticate arme care fac parte din marina ţărilor occidentale.

Harpoon este de obicei lansat de la bordul navelor de război, avioanelor de luptă sau submarinelor, dar Danemarca este singura ţară care a achiziţionat la finalul anilor ’90 o versiune modificată a acestui lansator de rachete care este instalat pe un camion şi devine astfel o baterie de apărare de coastă.

Modelul achiziționat de Danemarca este Harpoon Block 1, deci o variantă mai veche a rachetei care acum a ajuns la a treia generație (Block 3).

Modelul de Harpoon danez are o rază de acțiune de circa 140 de kilometri și o viteză de croazieră de circa 860km/h, zburând destul de jos, la câțiva metri deasupra suprafeței apei.

Ce armament au primit ucrainenii de la americani, începutul războiului
Potrivit unui articol BBC publicat la începutul lunii iuni, americanii au livrat Ucrainei armament în valoare de peste 4 miliarde de dolari, de la declanșarea războiului de către Vladimir Putin, în 24 februarie.

Echipamentele trimise Ucrainei de către SUA includ:

6.500 de rachete antitanc Javelin
20.000 de arme antiblindate ușoare
1.400 de rachete antiaeriene Stinger
108 obuziere M777 cu 220.000 de obuze
4 sisteme HIMARS, lansatoare multiple de rachete de mare precizie
121 de sisteme de drone Phoenix Ghost și 700 de drone Switchblade (drone kamikaze)
200 de transportoare blindate
Câteva sute de vehicule Humvee
20 de elicoptere Mi-17 de fabricație sovietică
7.200 de arme de foc cu calibru .50
3 sisteme radar antiartilerie