GENERALULTIMA ORĂ

Jandarmerita din Vatra Dornei a fost achitata

Jandarmerita din Vatra Dornei acuzata de loviri sau vatamari cauzatoare de moarte, in urma unui incident petrecut pe 19 iulie 2019, soldat cu decesul unui barbat a fost achitata de magistratii Curtii Militare de Apel Bucuresti. Asta dupa ce, Tribunalul Militar Iasi a condamnat-o la 2 ani si 7 luni de inchisoare cu suspendarea sub supraveghere.

Femeia a fost acuzata ca a participat defectuos la legitimarea si imobilizarea unei persoane, in urma unei sesizari din partea unui tata, care reclama o faptă de natura sexuală comisa fata de o minoră de 13 ani. Jandarmerita a folosit la activitatea de imobilizare, in mod nelegal, un spray iritant lacrimogen personal şi neautorizat, au sustinut procurorii militari.

Dupa ce i-a pulverizat jetul de spray barbatului de la o distanta foarte mica de 10-15 centimetri, victima si-a pierdut cunostinta, a intrat in coma profunda si a murit la spital.

Trebuie reamintit ca in 2020, la un an distanta de interventia defectuoasa a jandarmilor din Vatra Dornei, in momentul incatusarii unui barbat care s-a soldat cu decesul acestuia, Parchetul Militar Iasi de pe langa Tribunalul Militar a trimis in judecata o jandarmerita, sergent major in momentul faptei.

Femeia este acuzata de loviri sau vatamari cauzatoare de moarte, port sau folosire fara drept de obiecte periculoase şi purtare abuzivă. Pe 19 iulie anul trecut, femeia a participat la legitimarea si imobilizarea unei persoane, in urma unei sesizari din partea unui tata, care reclama o faptă de natura sexuală comisa fata de o minoră de 13 ani.

Jandarmerita a folosit la activitatea de imobilizare, in mod nelegal, un spray iritant lacrimogen personal şi neautorizat, sustin procurorii militari. Barbatul si-a pierdut cunostinta dupa ce a primit jetul de spray, a intrat in coma profunda si a murit la spital.

„Mi s-a spus pe un ton imperativ: «Dă-i cu spray!»”

Mărturia jandarmeriței Ana Maria Florescu  care l-a gazat pe bărbatul din Vatra Dornei înainte ca acesta să moară, a acceptat să dea declarații la finalul procesului. Sentința a fost atacată de procurori. Întreaga scenă a imobilizării bărbatului a fost filmată, iar imaginile au apărut imediat atunci în spațiul public. În fața judecătorilor, Ana-Maria Florescu a povestit în detaliu ce s-a întâmplat pe 19 iulie 2019, când făcea parte din patrula de asigurare a ordinii publice în parcul din Vatra Dornei unde se desfășura un festival internațional de folclor. Inițial, tânăra de 26 de ani refuzase să dea declarații pe durata procesului, dar în momentul în care judecătorii au decis să schimbe acuzațiile din lovituri cauzatoare de moarte în ucidere din culpă (care presupune o pedeapsă mai mică), aceasta a acceptat să vorbească,potrivit Libertatea.

Ana-Maria Florescu le-a spus magistraților că în momentul în care victima a fost imobilizată la pământ de cei doi colegi jandarmi, unul dintre aceștia i-a solicitat să ceară o patrulă de sprijin. În acele momente, ea era în picioare, în timp ce cei doi jandarmi se aflau peste victimă și încercau să o imobilizeze.

Ordinul: „Dă-i cu spray” „Victima se zbătea și la un moment dat, C. (unul dintre jandarmi – n.r.) mi s-a adresat pe un ton imperativ: «Dă-i cu spray!» În reprezentarea mea în acel moment, pulverizarea cu spray venea în sprijinul acțiunii de imobilizare, pe care nu reușeau să o ducă la capăt pentru că nu reușeau să îi prindă mâinile. Nu am acționat imediat, crezând că nu va fi nevoie și că cei doi vor reuși să realizeze imobilizarea, mai ales că numitul C. avea experiență. Ezitarea a fost până într-un minut, timp în care am văzut că nu reușesc și am acționat”, a declarat Ana-Maria Florescu.