ACTUALITATEBREAKING NEWSNAȚIONAL

Italian despre Romania: „Aveți un spirit de turmă foarte mare”

S-a îndrăgostit de România și, în urmă cu șase ani, a decis să o ia de la zero, în Sibiu. Deși are 40 de ani, Luca Ciccorelli nu a ezitat să învețe și să își dea chiar și BAC-ul la noi în țară. Apoi s-a înscris la Facultatea de Drept. Cu toate acestea, italianul este decis să plece acasă atunci când își va termina studiile.

Este dezamăgit, spune el, de spiritul de turmă a românilor, de discriminare și de răutatea românilor față de străini.

„Familia mea nu are nicio legătură cu această țară. Vin din Puglia, aproape de Bari. (…)Eu am avut o persoană foarte apropiată mie din Timișoara și am constatat o diferență de comunicare spre deosebire de noi, italienii. În anumite situații avea câteva reacții la care nu m-aș fi așteptat. Dacă eu vorbesc cu un italian, am percepția dacă a înțeles lucrurile, dacă nu a înțeles, dacă este fericit, dacă este deranjat. Dar când vorbesc cu un român nu am această parte de percepție, nu înțeleg când un român este supărat sau nu, dacă vrea să vină cu mine la o bere pentru prietenie sau doar pentru că se simte obligat”, a povestit Luca Ciccorelli pentru Turnul Sfatului.

Primul contact cu Sibiul în 2015

Primul contact cu Sibiul l-a avut în 2015. S-a îndrăgostit de liniștea orașului și a decis să se întoarcă, după ce va aprofunda limba. Și a făcut-o doi ani mai târziu. Și-a găsit chiar și un loc de muncă în Sibiu, dar s-a simțit discriminat. Acum după șase ani, este decis să se întoarcă acasă, în Italia, când își va termina studiile. „România este o țară foarte frumoasă, merită mai mult decât are, dar am învățat o expresie nouă, aveți un spirit de turmă foarte mare între voi, nu aveți acest spirit de a schimba situația. Așa e la facultate, avem o problemă la facultate, să zicem, scaunele sunt rupte toate, nu doar al meu, eu am plătit taxa, tu ai plătit taxa, de ce nu spui? Vreau să termin Facultatea de Drept, să fac un curs pentru mediator european ca să mă pot întoarce în Italia și să lucrez”, a mai spus acesta.

Orasul din România  cu trei lucruri pozitive și trei lucruri negative

La final l-am rugat pe italian să ne spună trei lucruri care l-au impresionat la Sibiu și trei lucruri care nu îi plac. La categoria aspectelor pozitive a găsit doar două însă. Le redăm mai jos.

„Două lucruri pozitive:

1. Este liniștit, nu este haos, în afară de momentul în care trec ambulanțele, e liniște, oamenii nu se ceartă în bloc.

2. Este un fel de echilibru între prețul vieții și salariile care sunt câștigate.

Trei lucruri negative:

1. Administrația publică. De exemplu, eu în Italia dacă mă duc la primărie sau mă duc la un tribunal sau mă duc la ANAF, cer audiență, am audiență. Aici ai audiență, dar trebuie să insiști, dacă spui că vrei să vorbești cu șeful de departament. La tribunal am cerut să vorbesc cu domnul judecător, dar mi s-a spus că nu vorbesc cu cetățenii. Eu sunt cetățean, plătesc taxe în Sibiu, în momentul în care plătesc ceva am și eu drepturi, nu am doar obligații.

2. Discriminare, societatea este foarte închisă, răutatea e foarte mare, oamenii sunt răi cu străinii.

2. Discriminare, societatea este foarte închisă, răutatea e foarte mare, oamenii sunt răi cu străinii.

3. Nu este curățenie cum era înainte”.