BREAKING NEWSCORONAVIRUSINTERNAȚIONAL

Italia renunță la certificatul COVID-19 de la 1 mai – Unde rămâne obligatorie masca de protecție

Italienii nu vor mai avea nevoie de permis sanitar şi vor putea renunţa la masca de protecţie începând de la 1 mai în baruri, restaurante şi la birou, purtarea acesteia rămânând însă obligatorie în mijloacele de transport în comun şi la cinematograf. În Italia a fost ridicată obligativitatea purtării măştii de protecţie în aer liber la jumătatea lunii februarie.

Certificatul sanitar, fie în urma unui test negativ, fie a vaccinării, nu va mai fi obligatoriu de la 1 mai, în marea majoritate a cazurilor. Obligaţia de vaccinare rămâne însă în vigoare doar pentru personalul sanitar, până pe 31 decembrie 2022.

Sunt măsuri foarte importante luate în Italia, care se numără printre puţinele ţări mari din UE care nu a ridicat în totalitate restricţiile asociate COVID-19. Italia a plătit scump cei doi ani de pandemie, după ce peste 163.000 de oameni au murit din cauza COVID-19.

Ministrul italian al sănătăţii, Roberto Speranza, a anunțat decretul prin care este eliminată masca sanitară obligatorie în cluburi de noapte, baruri şi restaurante ori în supermarketuri, precum şi la majoritatea locurilor de muncă, dar aici purtarea acesteia rămâne „foarte recomandată”.

Masca de protecţie rămâne obligatorie până în vară, pe 15 iunie, în transportul în comun, la toate tipurile de spectacole – cinema, teatru, muzică – precum şi cazul activităţilor sportive desfăşurate la interior.

Purtarea măştii rămâne obligatorie pentru angajaţii sau vizitatorii din unităţile sanitare sau centrele pentru persoane vârstnice şi în şcoli, până la vacanţa de vară, potrivit AFP.