ECONOMICEUROPA

Istoria sfârșitului sărăciei abia a început; Suedia un exemplu de urmat și cum a reusit să scoată populația din saracie extremă

  • Scăderea sărăciei la nivel mondial este una dintre cele mai importante realizări din istorie, dar sfârșitul sărăciei este încă foarte departe.

Reverendul Thomas Malthus a afirmat că sărăcia este inevitabilă. „S-a dovedit că, din legile inevitabile ale naturii noastre, unele ființe umane trebuie să sufere de lipsă. Acestea sunt persoanele nefericite care, în marea loterie a vieții, au tras un gol. „1

Scriind în secolul al XVIII-lea, este de înțeles că a ajuns la această concluzie. Sărăcia era o realitate atât de persistentă în istoria omenirii de până atunci, încât era de neimaginat că ar putea fi vreodată altfel.

În cele două secole care au trecut de la moartea lui Malthus am aflat însă că acesta se înșela. Sărăcia profundă din trecut nu este inevitabilă. Creșterea economică este posibilă și societăți întregi pot lăsa în urmă sărăcia generalizată din trecut.

Este posibil să lăsăm în urmă sărăcia generalizată
Să ne uităm la una dintre societățile care a reușit acest lucru. În urmă cu două secole, marea majoritate a oamenilor din Suedia trăiau într-o sărăcie profundă. Fiecare al patrulea copil murea, iar aproape 90% din populație era atât de foarte săracă încât nu-și permitea un spațiu minuscul de locuit, o capacitate minimă de încălzire și alimente care să nu inducă malnutriția.

  • Ajustată pentru inflație, distribuția veniturilor arăta astfel:


De la sfârșitul secolului al XIX-lea, economia suedeză a adoptat din ce în ce mai mult tehnologia modernă de producție și a obținut creșteri de productivitate care au făcut posibilă creșterea economică. Cu un secol în urmă, suedezii erau încă săraci, dar majoritatea lăsaseră în urmă cea mai mare sărăcie.

În prezent, pragul sărăciei în Suedia este stabilit la aproximativ 30 de dolari pe zi (această sumă este ajustată pentru a ține cont de diferențele de preț dintre țări și este măsurată în dolari internaționali).

Creșterea economică puternică din ultimul secol a făcut posibil ca majoritatea suedezilor să trăiască peste pragul sărăciei.

Suedia este una dintre țările care a înregistrat o creștere economică mare și, astfel, a demonstrat că Malthus s-a înșelat. Cele trei distribuții arată cum majoritatea suedezilor au lăsat în urmă sărăcia profundă din trecut.

  • Cea mai mare parte a lumii este săracă

Alte țări cu venituri ridicate au adoptat praguri de sărăcie foarte asemănătoare cu pragul de sărăcie din Suedia, de 30 de dolari pe zi. Și, așa cum am documentat anterior, mărimea plăților pentru asistență socială și propunerile pentru venitul de bază universal se situează, de asemenea, în jurul a 30 de dolari pe zi. La fel cum ONU se bazează pe pragul de sărăcie de 1,90 dolari pe zi pentru a urmări „sărăcia extremă”, eu mă bazez, prin urmare, pe pragul de 30 de dolari pe zi ca definiție pentru „sărăcie”. Acesta se bazează pe noțiunea de cine este considerat sărac în țările mai bogate ale lumii.

Ținând cont de diferitele niveluri de preț din diferite țări, cele mai recente statistici arată că 85% din populația lumii trăiește sub acest prag de sărăcie. Această vizualizare de mari dimensiuni arată unde locuiesc aceste persoane. Înălțimea barei mov corespunde procentului de sărăcie din fiecare țară.

Am ordonat țările în funcție de venituri: de la cele mai sărace țări din stânga până la cele mai bogate țări din dreapta. Lățimea fiecărei țări corespunde mărimii populației țării respective.

Singurele țări în care nu aproape toată lumea trăiește în sărăcie sunt țările cu venituri ridicate. PIB-ul pe cap de locuitor este o măsură a venitului mediu care ia în considerare nu numai veniturile individuale ale oamenilor, ci și cheltuielile guvernamentale.7 După cum se observă în grafic, în toate țările care au un PIB pe cap de locuitor mai mic de 30.000 de dolari, majoritatea populației trăiește în sărăcie.

Dar datele arată, de asemenea, că în toate țările o parte semnificativă trăiește în sărăcie. Nicio țară, nici măcar cele mai bogate țări, nu a eliminat sărăcia. Nu există țări „dezvoltate”, există muncă de făcut pentru toți.

Cât de departe suntem de o lume în care nimeni nu trăiește cu mai puțin de 30 de dolari pe zi?
Istoria economică a celor mai bogate țări de astăzi arată că sărăcia generalizată nu este inevitabilă. Ce trebuie să se întâmple pentru a obține același lucru pentru toți oamenii din lume?

  • Ponderea sărăciei în orice țară depinde de doi factori: nivelul mediu al veniturilor și nivelul de inegalitate.

Unele țări au redus cu succes inegalitatea și, astfel, au redus sărăcia. O inegalitate mai mică în viitor poate reduce și mai mult sărăcia. Dar, deoarece venitul mediu în majoritatea țărilor din lume este mult mai mic decât pragul de sărăcie de 30 de dolari, este necesară o creștere puternică pentru ca sărăcia globală să scadă.

Am calculat că, cel puțin, economia mondială trebuie să crească de cinci ori pentru ca sărăcia globală să scadă substanțial. Aceasta într-un scenariu în care lumea ar obține, de asemenea, o reducere masivă a inegalității: în acest scenariu, inegalitatea dintre toate țările lumii ar dispărea în întregime. Prin urmare, ar trebui să fie privit ca un calcul al creșterii minime necesare pentru a pune capăt sărăciei.

O creștere de cinci ori mai mare a economiei mondiale nu este cu siguranță ușor de realizat, dar nici imposibilă – este ceea ce a realizat lumea în ultimele cinci decenii, iar cercetătorii în domeniul climei din cadrul IPCC se așteaptă la o creștere și mai mare pentru acest secol în „scenariul de sustenabilitate”, scenariul în care lumea reușește cel mai bine să evite schimbările climatice8.

Faptul că întreaga lume va trăi cu mai mult de 30 de dolari pe zi ar putea fi greu de imaginat în acest moment. Dar atunci este bine să ne amintim că realitatea de astăzi din țările cu venituri ridicate era, de asemenea, complet inimaginabilă foarte recent.

  • Două secole de progres și încă un drum foarte lung de parcurs

Ultimul grafic rezumă istoria globală a sărăciei. Acesta se concentrează asupra ultimelor două secole, când omenirea a lăsat în urmă stagnarea din trecut și a obținut pentru prima dată creștere economică.

Lumea a făcut progrese bune – în ultimul deceniu, ponderea celor care trăiesc cu mai puțin de 10 dolari pe zi a scăzut cu 10 puncte procentuale – dar graficul arată, de asemenea, că mai sunt necesare încă multe progrese. 62% trăiesc cu mai puțin de 10 dolari pe zi și 85% trăiesc cu mai puțin de 30 de dolari.

Datele globale arată clar de ce lumea are nevoie de mult mai multă creștere economică pentru a pune capăt sărăciei. Lumea în ansamblu se află astăzi într-o situație nu foarte diferită de cea a Suediei de acum un secol. Cea mai mare parte a lumii a lăsat în urmă sărăcia extremă, dar este încă mult mai săracă decât 30 de dolari pe zi.

Chiar și după două secole de luptă globală împotriva sărăciei, suntem încă în faza incipientă. Istoria reducerii sărăciei la nivel mondial abia a început.

sursa articol: ourworldindata.org