RELIGIEULTIMA ORĂ

Istoria luminii sfinte de la Ierusalim

Traditia Patriarhiei de a aduce in tara Lumina Sfanta de la Ierusalim a fost instituita in 2009 de PF Daniel. De aproape 2.000 de ani, una dintre cele mai mari minuni sarbatorite de crestinii ortodocsi este aprinderea miraculoasa a Sfintei Lumini in mormantul Mantuitorului Iisus Hristos, in Sambata Mare, la pranz, urmata de procesiunea prin centrul vechi al Ierusalimului.

Sambata dis-de-dimineata, dupa slujba Prohodului, toate luminile si toate candelele din Sfantul Mormant si din biserica in care se afla acesta se sting, se aseaza vata curata pe piatra de deasupra mormantului, apoi se pecetluieste usa mormantului in fata clerului si a intregii multimi cu doua panglici de panza alba, cu peceti din ceara la capete, asezate incrucisat.

Din acest moment, politistii israelieni pazesc Sfantul Mormant. In biserica devenita neincapatoare, se afla mii de oameni, veniti din toate colturile lumii, pentru a vedea minunea, povestesc cei care au fost martori la acest eveniment. Patriarhul, imbracat numai in stihar, vesmant care simbolizeaza giulgiurile cu care Iisus a fost infasurat in groapa, intra in paraclisul Sfantului Mormant, in timp ce un diacon tine un potir de aur foarte pretios si asteapta la usa.

La mormant, patriarhul ingenuncheaza stand cu capul plecat pe Sfanta Piatra si face rugaciunea tainica. Totul se petrece in tacere, toata lumea asteptand emotionata Sfanta Lumina. Numai arabii crestini alearga prin biserica, batand din palme, si, cu voci puternice, roaga pe Dumnezeu in limba lor sa vina lumina. Apoi, o adiere lina se simte pe deasupra pietrei Sfantului Mormant.

Adierea dispare, pe piatra incep sa apara stropi de lumina alba-albastruie, iar patriarhul Ierusalimului “aduna lumina cu mainile si o aseaza in vasul de aur”. Luand doua buchete de lumanari, patriarhul le aprinde, din vas, si striga: “Veniti de primiti Lumina!”, mai povestesc cei care au trait aceasta experienta. Deodata toate clopotele suna, patriarhul este ridicat pe maini de catre credinciosi si purtat prin toata biserica, pana la altar, impartind Sfanta Lumina multimii.

Apoi, diaconul duce vasul cu lumina in altar, aceasta fiind pastrata pana la urmatorul Paste. Delegatia romana prezenta la Sfantul Mormant ia lumina pe care o aduce apoi in tara.