INTERNAȚIONAL

Israelul se pregătește să evacueze cetățenii din Ucraina

Israelul este singura țară care își mărește în prezent personalul consular din Ucraina, potrivit Ministerului de Externe.

IDF și Ministerul de Externe se pregăteau pentru posibilitatea ca israelienii să fie nevoiți să fie evacuați din Ucraina, în condițiile în care o invazie rusă părea tot mai probabilă sâmbătă seara.

Ministerul de Externe a decis să evacueze în Israel familiile diplomaților săi staționați la Kiev; acestea sunt așteptate să ajungă duminică.

Personal consular suplimentar va fi disponibil pentru a ajuta la evacuarea israelienilor și evreilor, dacă va fi necesar. Israelul este singura țară care își mărește în prezent personalul consular în Ucraina, potrivit Ministerului de Externe.

Prim-ministrul Naftali Bennett a avut sâmbătă o întâlnire cu ministrul de externe Yair Lapid, consilierul pentru securitate națională Eyal Hulata și reprezentanți ai Ministerului de Externe și ai altor organisme guvernamentale pentru a se pregăti pentru posibilitatea ca israelienii să fie nevoiți să fie evacuați.

Ministrul Apărării, Benny Gantz, a instruit IDF pentru posibilitatea că va trebui să ajute la evacuări.
Ministerul de Externe a estimat că există mii de israelieni în Ucraina. Aproximativ 200.000 de ucraineni se califică pentru cetățenia israeliană în conformitate cu Legea întoarcerii, potrivit Institutului de Cercetare a Politicilor Evreiești.

De asemenea, ministerul a recomandat tuturor israelienilor din țară să se înregistreze pe site-ul ambasadei și să încerce să părăsească țara și a emis un avertisment împotriva călătoriilor în Ucraina.

Lapid a vorbit cu diplomații israelieni din Kiev sâmbătă seara și a ascultat evaluarea acestora cu privire la situație și la modul în care se pregătesc pentru aceasta.

sursa articol : www.jpost.com