Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării România (CNCD) a sancționat, miercuri, 2 octombrie a.c., cu amendă contravențională atât Școala Gimnazială Păltinoasa, cât și Inspectoratul Școlar Suceava pentru segregarea celor 44 de elevi de etnie romă domiciliați în cătunul Țîmpoceni. Informațiile au fost publicate de Cătălina Olteanu, membră în Colegiul director al CNCD, care a precizat că Școala Gimnazială Păltinoasa a primit o amendă contravențională în valoare de 3.000 lei, iar Inspectoratul Școlar Suceava o amendă de 5.000 lei.
Șeful IȘJ Suceava, inspectorul școlar general Grigore Bocanci, a spus că până joi după amiază încă nu primise nicio informare oficială cu privire la sancțiunea contravențională anunțată de Cătălina Olteanu, însă imediat ce o va primi va depune contestație. ”Noi vom contesta amenda primită, vom urma toate căile legale pe care le avem la dispoziție pentru că nu considerăm că a fost vorba despre discriminare. A fost o strămutare temporară, până ce se va finaliza construirea noii școli din Țîmpoceni, care în momentul de față este realizată în proporție de circa 80%. În acest an școlar avem 41 de unități școlare în care se derulează diferite proiecte de modernizare, iar unii dintre elevi învață în condiții mai puțin prielnice. Acolo tot despre discriminare este vorba? Sunt situații temporare și trebuie luate ca atare. Eu aș întreba-o pe doamna Olteanu dacă a fost discriminare și când elevii romi de la Țîmpoceni primeau Masa caldă la școală și ceilalți elevi se uitau la ei cum manâncă?”, a declarat șeful IȘJ Suceava.
Fapta de discriminare s-a petrecut la începutul anului școlar 2021-2022, când Școala Gimnazială Păltinoasa avea trei structuri. Prima consta într-un corp central – Școala Gimnazială Păltinoasa, cu învățământ primar și gimnazial. Structura nr. 2 era un corp de clădire principal cu săli de clasă, toalete și sală de evenimente și un corp separat cu o sală de sport – Școala Gimnazială ”Bogdan Vodă” Capu Codrului, cu învățământ primar și gimnazial. Structura nr. 3 era formată dintr-un corp de clădire – Școala Primară Țîmpoceni, cu învățământ primar.
”Cătunul Țîmpoceni este format preponderent din cetățeni de etnie romă cu o situație financiară dificilă, neavând venituri constante. Comunitatea este izolată de satul Capu Codrului la o distanță de aprox. 3 km, fără mijloace de transport public. În școala primară din Țîmpoceni, care avea doar două săli, cursurile se desfășurau simultan de către două învățătoare: clasele 0, 1 și 3 și clasele 2 și 4.
La sfârșitul anului școlar 2020-2021, școala din cătun a fost demolată, urmând să fie construită o nouă clădire, prin intermediul unui proiect PNDR. Școala principală a pus la dispoziția elevilor un microbuz școlar pentru asigurarea transportului dintre cătunul Țîmpoceni și Școala Gimnazială <Bogdan Vodă> din Capu Codrului, cea dotată cu toată infrastructura necesară. Copiii romi și săraci din fosta Școală Primară Țîmpoceni au fost mutați în Școala <Bogdan Vodă> din satul Capu Codrului, dar în corpul separat, respectiv în sala de sport.
Toți învață simultan într-o singură sală de clasă, fosta sală de sport, cu unul sau două cadre didactice. Fără toalete sau alte facilități. Reprezentanții școlii au motivat segregarea elevilor prin faptul că este o măsura temporară până la construirea noii clădiri”, a explicat Cătălina Olteanu.
Centrul de Avocacy și Drepturile Omului (CADO) a fost cel care a reclamat la Consiliul Național pentru Combaterea Dicriminării situația de segregare a elevilor din Țîmpoceni, în luna septembrie 2022. Prin plângerea depusă, CADO a solicitat CNCD-ului constatarea discriminării pe criteriul etnic și amendarea școlii și IȘJ Suceava pentru segregare școlară, dar și integrarea fizică și socială a elevilor romi în rândul elevilor majoritari.