ASIAEUROPAINTERNAȚIONAL

Iranul confirmă dronele către Rusia, dar cu „luni” înainte de războiul din Ucraina

Teheranul afirmă că ‘nu va fi indiferent’ dacă se va dovedi că Rusia a folosit avioanele sale fără pilot în conflictul din Ucraina.

Teheran, Iran – Iranul a confirmat pentru prima dată că a vândut drone Rusiei, dar a precizat că acest lucru s-a întâmplat cu „luni” înainte de începerea războiului din Ucraina.

Vorbind cu reporterii după un eveniment organizat sâmbătă la Teheran, ministrul de externe Hossein Amirabdollahian a abordat afirmațiile oficialilor occidentali potrivit cărora drone iraniene au fost furnizate Moscovei pentru invazia acesteia și că este posibil ca și rachetele sol-sol să fie pe drum.
„Comentariile lor cu privire la partea cu rachetele sunt complet greșite, iar partea cu dronele este corectă. Am dat un număr limitat de drone Rusiei luni și înainte de războiul din Ucraina”, a declarat Amirabdollahian.

Oficialii iranieni au declarat anterior, în numeroase ocazii, că Teheranul a avut o cooperare în domeniul „apărării” cu Rusia, dar că nu a furnizat Kremlinului arme „cu scopul de a fi folosite în războiul din Ucraina”.

Amirabdollahian a reiterat sâmbătă că Iranul nu a fost un susținător al niciuneia dintre părți în război și că este pregătit să discute cu Ucraina.

„Am subliniat oficialilor ucraineni că, dacă există dovezi privind utilizarea de către Rusia a dronelor iraniene în războiul din Ucraina, acestea ar trebui să ni le prezinte”, a spus el.

‘Nu vom fi indiferenți’
Potrivit diplomatului, o delegație politică și militară iraniană s-a deplasat într-o țară europeană fără nume în urmă cu două săptămâni pentru a avea o întâlnire cu omologii ucraineni, dar aceștia au refuzat să participe „în al 11-lea ceas” ca urmare a presiunilor din partea Statelor Unite și a Europei, în special a Germaniei.

„Ei au spus părții ucrainene că dorim să sancționăm Iranul pentru problema dronelor, iar acum doriți să participați la o întâlnire cu iranienii în Europa și să beți cafea cu ei”, a spus el.

Amirabdollahian a declarat că Iranul încă se așteaptă ca Ucraina să prezinte dovezile în zilele următoare și „dacă ni se va dovedi că Rusia a folosit drone iraniene în războiul din Ucraina, nu vom fi indiferenți la acest lucru”.

SUA și Uniunea Europeană au impus sancțiuni împotriva mai multor entități și oficiali iranieni din cauza vânzărilor de drone către Rusia, în timp ce oficialii ucraineni au condamnat în mod repetat Teheranul și au redus relațiile diplomatice.